Zidne novine – (i)lirsko podjebavanje

zidne_novine150 „Zidne novine – (i)lirsko podjebavanje“ (60 str, Profil, 2009), posljednja ukoričena zbirka pjesama stvaralački neumornog Arsena Dedića (r. 1938) nudi 45 pjesama što se na prvi pogled mogu učiniti ostvarenjima u kojima se pretjerano inzistira na rimi i urednosti i koja se više oslanjaju na površnu privlačnost prvoloptaške doskočice, negoli na što ozbiljnije. No, Dedićeva (naizgledna) lakorukost i lakoničnost samo su otjelovljenje njegove (desetljećima nam znane) vještine. Ako je mnoga pjesma i buknula na otponcu dosjetke, početni je vic temeljito razrađen. Iza prvog plana vrckave šaljivosti i ležernog zezanja nalazi se obilje sadržaja. Štoviše, toliko da je teško ne ostati zadivljen raznovrsnošću tema smještenih u ovako malu knjižicu.

Jednim od uočljivijih autorskih gledišta čini se ono čovjeka svjesnoga da mu „ističe pijesak u klepsidri“, koji razmišlja o „zamoru materijala“ i „smrtnim atributima“, ali zbog toga ne postaje krotak i ponizan, nego je slobodniji objaviti kako „nema vremena“ i kako mu je mnogočega „pun k…“. U skladu s pozicijom treće dobi tu su i nostalgični osvrti na djetinjstvo, mladost i ljubavi („objektivno“, „u škafetinu moje matere“, „kuća pored rijeke“), no umjesto stereotipnim kukanjem za „boljim“ prošlim vremenima stihovi melankolije urešeni su premazom ironije i bodljom otrova. Naći će se tu i pjesme koje bi se mogle proglasiti ljubavnima („TUNELARINA“, „romanca“, „javna biljka“) kao i komentari društvenog okružja („narodna“), politike („stručnjaci za ništa“, „Crni Uskrs“, „dom bez domovine“), medija („Božićnica“, „Tv i ja“) i psihologije bližnjega („ništa tuđe nije mi strano“, „Tuđa hrabrost“) – pod istim se naslovom, najčešće, majstorski prožima nekoliko tema – ali uvijek u obradi „iskosa“, sagledane kroz netipičnu pojedinost, uočenu i izdvojenu osjetilom verziranog opažatelja i sudionika, vještog u inovativnom i smislenom povezivanju naizgled nevezanog i nepovezivog. Osmišljene su i sročene autoritetom čovjeka čije veliko iskustvo nudi zrelost svjetonazora te bogatstvo tematskih izvorišta, mnogih prepoznatih u svakodnevici te pronicljivim stihovanjem preoblikovanima u originalne pjesnikove motive kao što su, primjerice, pohvala jeftinim stvarima („u pohvalu jeftinim stvarima“), oduzimanje životnog prostora od strane nagomilanih objekata („stvari napadaju“) ili zamamnost pornografskog filma („cinema verite“).

Ako je u misli i „poruci“ počesto trpak, Dedić je entuzijastički vedar i zaigran u pristupu pjesničkom oruđu, jeziku, te zaraznom veselošću izvrće izraze, preokreće ustaljeni smisao poznatih sklopova i na novi način osvjetljava riječi koje u prosječnom uhu pripadaju drugom kontekstu.

Urešene ponekim Dedićevim crtežom, novinskim faksimilom i starom fotografijom te popraćene pogovorom Tonka Maroevića, „Zidne novine“ dragocjen su skup mudrih zapažanja u prpošnom ruhu koje bismo voljeli čuti u autorovoj interpretaciji, bilo govorenoj, bilo pjevanoj, a čijem ćemo se papirnatom izdanju rado vraćati.

srodne knjige – ukoričeni stihovi „pjesnika s gitarom“:

„Kroz vatru (Sabrane pjesme 1)“, Lou Reed (Šareni dućan, 2001)
„Divljina, izgubljeni spisi“, Jim Morrison (Šareni dućan, 2003)
„Knjiga čežnje“, Leonard Cohen (VBZ, 2007)
„Uhovid“, Darko Rundek (Durieux, 2009)

… i, naravno, sve od Arsena Dedića, a ovdje navodimo samo izdanja objavljena u 2000-ima:

„Čagalj“ (Feral Tribune, 2000)
„Hladni rat (pastile)“ (Matica Hrvatska, 2002)
„Zabranjena knjiga“ (AGM, 2003/2004)
„Padova“ (AGM, 2004)
„Brzim preko Bosne“ (Rabic, 2005)
„Službena duša“ (Tribina Jutro poezije, 2006)
„Kino Sloboda“ (2009)…