10 najpopularnijih knjiga objavljenih ove godine

U književnom svijetu ove je godine objavljeno pregršt sjajnih izdanja, a sami čitatelji će prosuditi koja su bolja, koja lošija. Ipak, sudeći prema prodaji, ovih 10 knjiga je najviše oduševilo hrvatsku čitateljsku publiku ove godine.

Priče za laku noć za mlade buntovnice – Elena Favilli i Francesca Cavallo 

Priče za laku noć za mlade buntovnice maštovite su i inspirativne pripovijetke, napisane u stilu bajki, o 100 hrabrih žena – buntovnica – koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. One su slikarice, znanstvenice, aktivistice, plesačice, astronautkinje, glazbenice, boksačice, spisateljice, političarke… iz svih krajeva svijeta. Svakoj je posvećena cijela stranica i portret koji savršeno odražava duh prikazane junakinje. Život mnogih od njih nije bio bajka, ali su svojom predanošću i hrabrošću savladale sve izazove i pokazale da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti. Ovu raskošnu knjigu ilustriralo je čak 60 umjetnica iz svih krajeva svijeta, što je čini potpuno jedinstvenim projektom za djecu i mlade.

U vodu – Paula Hawkins 

Poput Djevojke u vlaku, koja je i ove godine na visokom mjestu po prodaji, novi intrigantan i misteriozan roman Paule Hawkins nesumnjivo je postigao veliki uspjeh. Autorica Paula Hawkins ponosno je istaknula da se nije htjela nadovezati na prethodni uspjeh i da je htjela napisati nešto sasvim drugačije. Taj je recept očito bio uspješan, jer je pomama za knjigom nastala i prije samog izlaska knjige na tržište te još uvijek – ne jenjava!DreamWorks Pictures je nedavno objavio da je kupio prava za film koji će se snimati po ovom misterioznom romanu.

Sve, baš sve – Nicola Yoon 

Ovo je priča o tajnama, lažima, ljubavi i otkriću. Način na koji autorica opisuje Madelinein svijet pomoću prekrasnih slika tjera čitatelja da cijeni male stvari u životu. Zaista, ali zaista preporučujem ovaj roman jer ima najbolju priču ikad i fantastičan završetak te definitivno vrijedi uzeti ovu knjigu u ruke. Ako ste ljubitelji knjiga poput “Greška u našim zvijezdama”, “Ako ostanem” i “Prije nego umrem”, onda je ovo prava knjiga za vas.

Djevojčica u crvenom kaputu – Kate Hamer

Za Djevojčicu u crvenom kaputu od početka se očekivao veliki uspjeh: roman je finalist nagrade Costa Book za najbolji roman, proglašen je najboljom knjigom na Amazonu u 2016. godini u kategoriji trilera, a autorica je finalistica nagrade Dagger za najboljeg pisca krimića. Spretnost u slaganju fabule, motivi koji se smisleno, a u isti mah tajanstveno protežu cijelim romanom, ambijent i napeta atmosfera – odlike su ovog djela kojem su pohvale stizale i od publike i od kritike, što je rijetkost. Autorica je izvrsno opisala očaj majke nestale djevojčice i njezino prilagođavanje na život nakon otmice kćeri, te život otete djevojčice koja, ne shvaćajući da je žrtva, pokušava dati smisao svome životu u novim okolnostima i što duže zapamtiti djeliće vlastite prošlosti.

Ona prije mene – JP Delaney

Nakon osobne tragedije, Jane je igrom slučaja došla do životne prilike za novi početak, prilike da živi u prelijepoj ultraminimalističkoj kući koju je projektirao zagonetni i privlačni arhitekt. Pronašavši kuću na broju jedan u ulici Folgate, ona odmah osjeća koliko je privlači i opušta taj prostor, no uvjet pod kojim može živjeti u toj kući je da se pridržava velikog popisa vrlo strogih pravila. Uselivši se, Jane ubrzo doznaje za Emmu, bivšu stanarku koja je ondje umrla pod zagonetnim okolnostima. Dok pokušava odvojiti istinu od laži, Jane nehotice prati iste obrasce, donosi iste odluke i proživljava isti užas kao i Emma, te se počinje pitati hoće li njezina priča biti repriza priče djevojke prije nje…

Sjećaš li se – Judith McNaught

Jedna od najznačajnijih suvremenih autorica romana ljubavne tematike ovaj put se nije predstavila u svom prepoznatljivom ruhu – povijesnim ljubavnim romanom, već je radnju preselila u suvremeno doba. Nakon romana Kraljevstvo snova, Whitney, ljubavi moja, Prije tebe, Jednom i zauvijek, Kao u raju i Nešto prekrasno, roman Sjećaš li se oduševio je čitatelje intrigantnim i zavodljivim zapletom i osigurao mu mjesto na ljestvici najprodavanijih naslova.

Zgodne djevojke – Karin Slaughter

Nestala djevojka. Nikad izgubljena nada. Ubojica koji nikada nije pronađen. Prije dvadeset godina, nestala je Julija, najstarija od triju sestara Carroll. Nitko nije znao kamo je otišla – nije ostavila poruku, nije bilo trupla. Ta tajna nikada nije otkrivena i prouzročila je raspad obitelji Carroll. Majka se odala alkoholizmu, otac si je oduzeo život, a dvije preostale sestre izgubile su svaki kontakt. Sada je nestala još jedna djevojka, i njezin nestanak odjekuje jezom prošlosti. A čini se da ona nije jedina. Claire Scott, najmlađa od sestara Carroll uvjerena je da je Julijin nestanak nekako povezan s recentnim nestankom zgodne mlade djevojke. Ali kada krene otkrivati istinu o nestanku svoje sestre, Claire biva potpuno zaprepaštena šokantnim otkrićem i shvaća da više ništa neće biti kao prije…

Mali milijarder – David Williams

David Walliams je u trenu zavladao svijetom dječje književnosti i danas je, sa sigurnošću to možemo reći, definitivni kralj dječje književnosti. Trenutno je jedan od najčitanijih pisaca dječje književnosti ne samo u Velikoj Britaniji, već u cijelom svijetu. Njegove su knjige prevedene na četrdesetak jezika, a prodane su u nevjerojatnih 22,3 milijuna primjerka!Priča o dječaku koji ima sve što mu srce želi, ali mu nedostaje prijatelj, djelo je koje s užitkom čitaju i djeca i roditelji.

Tko nađe, njegovo – Stephen King

Majstorski napisan triler o čitatelju koji odlazi predaleko u svojoj opsjednutosti piscem pustinjakom. Glavni likovi troje su očaravajućih, neobičnih junaka koje nam je King predstavio u prethodnoj knjizi Gospodin Mercedes. „Probudi se, genije!“ Tako počinje uzbudljiva priča o čitatelju osvetniku. Genij je John Rothstein, omiljeni američki pisac koji već desetljećima nije objavio novu knjigu. Morris Bellamy je bijesan, ne samo zato što je Rothstein prestao objavljivati, nego i zato što je „prodao“ svog glavnog junaka nekonformističkog Jimmyja Golda, pa je taj lik ostvario karijeru u oglašivačkom poslu. Morris ubija Rothsteina i opljačka mu novac iz sefa, ali pravo blago su bilježnice s rukopisima, jer u njima su novi romani o Goldu. Morris skriva novac i bilježnice, a onda zbog nekog drugog zločina dospijeva u zatvor. Nekoliko desetljeća poslije tinejdžer po imenu Peter Saubers pronalazi to blago. No Morris je pomilovan i pušten iz zatvora te kreće u potragu za rukopisom.

Hygge – Meik Wiking

Revolucija „hygge“ krenula je početkom 2017. i nije se smirila ni danas. Knjiga koja otkriva tajne i savjete mirnog i ugodnog života svoj je uspjeh postigla i svojim oku privlačnim dizajnom, zbog čega je postala najpopularniji dar za rođendane, blagdane i druge prigode. Zanimanje nije splasnulo, a pogotovo zato što nas početkom 2018. očekuje svojevrsni nastavak, novi naslov istog autora – Lykke, kojem također predviđamo svijetlu budućnost.