18 hrvatskih festivala ponosno na prestižnu EFFE etiketu

EFFE-LABELEFFE – Europe for festivals, festivals for Europe, naziv je programa Europske Asocijacije Festivala (EFA), i čiji znak u zaglavlju Festivala jamči kvalitetu sadržaja  i produkcije.  Od ove godine, čak 18 hrvatskih festivala pridružuje se prestižnom društvu europskih festivala. Tri su osnovna kriterija po kojima su nacionalni stručnjaci ocjenjivali prijavljene festivale: predanost umjetničkoj izvrsnosti, involviranost lokalne zajednice u vlastito djelovanje i težnja europskim vrijednostima.

Nova međunarodna platforma publici, jednako kao i festivalskim profesionalcima, daje priliku da upoznaju ponudu  ponajboljih festivala u 31 zemlji i povežu se s festivalima iz svog područja interesa.

Što ovo europsko priznanje znači za same festivale, doznali smo od nekih od direktora festivala dobitnika EFFE etikete:

Počašćeni smo što je međunarodni žiri prepoznao naš mladi festival i uvrstio ga u probrano društvo ponajboljih međunarodnih festivala. Već četvrtu godinu za redom trudimo se ostati vjerni početnoj ideji da u okružje impresivnih spomenika kulture otoka Korčule dovedemo vrhunske domaće i strane glazbenike i ansamble i time doprinesemo poboljšanju turističke i kulturne ponude destinacije te pružimo priliku i stanovnicima otoka Korčule da posjete jedinstvene koncerte u njihovom gradu,” rekao je Saša Britvić, umjetnički ravnatelj Korkyra Baroque Festivala

„Nadahnut narodnim predajama, legendama i mitovima LegendFest se već deset godina održava u Istri te drugu godinu u Zagrebačkoj županiji. Veseli nas što smo postali dio festivalske platforme Europa za festivale, Festivali za Europu i što smo kroz EFFE kvalitetnu marku 2015. – 2016., prepoznati kao jedan od najboljih europskih festivala posvećen umjetnosti i zajednici.   Svih ovih godina kroz LegendFest uspješno spajamo obrazovanje, kulturni turizam, povijest, muzejsku djelatnost, film, kulturnu baštinu, likovnu umjetnost, ples, kazalište i druge umjetničke forme, a kroz njega je prošao velik broj domaćih i inozemnih umjetnika i posjetitelja. Ovo priznanje poticaj nam je da i dalje na kreativan način kroz umjetnost oživljavamo hrvatske narodne priče, legende i mitove, ” kaže nam Ivor Zidarić, direktor i voditelj festivala.

Velika nam je čast što je MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe u Splitu, prepoznat i na međunarodnoj razini. U projekt smo krenuli prije šest godina sa simboličnim financijskim sredstvima i velikom dozom entuzijazma i želje za obogaćivanjem kuturne ponude u našem gradu. Danas, zahvaljujući kvalitetnom programu uživamo potporu institucija i šire javnosti, a dodjeljena “EFFE Festival Label” će, nadamo se, omogućiti daljnji organizacijski i programski razvoj MAGfestivala kroz umrežavanje i upoznavanje sa srodnim festivalima diljem Europe“, izjavio je Josip Dragnić, predsjednik Udruge MAG i umjetnički voditelj MAGfestivala.

„CMC festival je iznimno počašćen što je odabran među 761 festivalom iz 31 zemlje i što mu je dodijeljeno ovo važno europsko priznanje EFFE Label 2015-16. Posebno nam je drago što je od 20 prijavljenih festivala iz Hrvatske 18 njih uvršteno među naj-europske festivale.

Na CMC  festivalu je u sedam godina održavanja nastupilo nekoliko stotina najznačajnijih imena hrvatske glazbene scene. Ipak, CMC festival jednaku priliku daje i mladim izvođačima čija karijera tek počinje. Svi su oni objavljivani i na festivalskom nosaču zvuka, koji je prošle godine bio najprodavaniji CD u Hrvatskoj” zadovoljno je komentirao Mario Kovač, direktor CMC festivala.

„Muzički biennale Zagreb je od 1961. godine na karti europskih festivala suvremene glazbe i srodnih umjetnosti, stoga nam je iznimno drago da su nastojanja ovog festivala da svojoj publici omogući pristup najboljim suvremenim glazbenim djelima i službeno priznata putem programa EFFE. MBZ je u svojoj misiji festival koji zbližava srodne umjetnosti, različite umjetnike, publiku s umjetnošću, a to čini involviranošću kako pojedinaca tako i institucija koje su uključene u njegovo djelovanje, ” izjavio je Krešimir Seletković, umjetnički ravnatelj MBZ-a.

Ponosni smo što je EFA, kao inicijator programa, odabrala Hrvatsko društvo skladatelja za glasnogovornika / hub programa u Hrvatskoj, sponu između samog programa i domaćih festivala. Program je podržalo i Ministarstvo kulture.

Početkom ljeta očekuje se pokretanje web platforme na kojoj će zainteresirani moći pročitati pojedinosti o svim festivalima dobitnicima EFFE Label 2015-16, a na jesen će biti predstavljena i tiskana publikacija, vodič kroz vrlo širok spektar festivala s EFFE etiketom.

Ostaje nam čestitati svim dobitnicima, zaželjeti im uspjeh u daljnjem radu i sreću u izboru za nagradu EFFE Festival Award, koja će biti dodijeljena ove jeseni festivalima s najvišim ocjenama.

Popis svih festivala može se vidjeti na: http://www.effe.eu/node/60)

Popis dobitnika EFFE Label 2015-16 – Hrvatska

CMC FESTIVAL

Dubrovnik Summer Festival

FAKS – Festival of Amateur Cultural Creation

International Choir Festival – Cro Patria

International Marco Polo Festival Of Song And Wine Korcula

International street festival Cest is d Best

KARLOVAC DANCE FESTIVAL

Korkyra Baroque Festival

Legendfest – Folk Tales, Legends and Myths Festival

MAGfestival, International chamber music festival

Music Biennale Zagreb

Musical Evinigs in St Donat

Fresh Island Festival

Perforations Festival

Rovinj Photodays

Samobor Music Festival

Ultra Europe Music Festival

Vukovar Film Festival