27. Jazz.hr jesen u dvorani “Blagoje Bersa”

Eric Teed/Promo

Ovogodišnji, 27. festival Jazz.hr/jesen, koji će se održati od 18. do 21. listopada u dvorani “Blagoje Bersa” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, predstavit će, uobičajeno,  niz uglednih jazz glazbenika i sastava, a organizator, Hrvatsko društvo skladatelja, ustraje na konceptu koji, između ostalog, nalaže promociju aktualne hrvatske i europske jazz scene.

Festival će 18. 10. otvoriti Shake Stew, septet nekonvencionalnih austrijskih glazbenika, od reda zanimljivih improvizatora i osobnosti na novoj europskoj jazz sceni. Zajedno s vođom, basistom, skladateljem i aranžerom Lukasom Kranzelbinderom, prozvanim glazbenim čarobnjakom, sastav traga za novim zvukom i mogućnostima stvaranja glazbe izvan granica postojećih žanrova. Album “The Golden Fang”, koji će promovirati u Zagrebu, zasniva se na bogatom zvuku, širokom rasponu glazbenih zamisli i utjecajima koji uključuju razne vidove umjetnosti.

Poljski Tomas Chyla Quintet (19. 10.), koji čine mladi poljski glazbenici, redefinira jazz srednje struje, podarujući mu iskren i često romantičan lik. Nerijetko nadilaze jazz idiom te istražuju  elemente rocka i folka, a također eksperimentiraju na raznim glazbenim područjima. Na koncertu u Zagrebu predstavit će skladbe s ovogodišnjeg albuma “Eternal Entropy”.

Ovogodišnje izdanje Jazz Ex Temporea, projekta Elvisa Stanića, bavi se istraživanjem zvukova “Sjeverne Tišine” – usporedbi hrvatske i norveške glazbene tradicije, izrečene jezikom jazza. Glazbenici dvije potpuno različite, no u nekim segmentima čak i vrlo slične glazbene tradicije, ispričat će svoju priču, a zatim je međusobno razmijeniti i stvoriti sasvim novu glazbu, nastalu na licu mjesta i na tragu najboljeg iz oba svijeta. Povezuje ih zajednički jezik jazza, kojim se svi tečno koriste mada ga govore s različitim naglascima. Nastupaju 20.10.

Festival će 21.10. zaključiti trio pijanista Erica Reeda, jednog od, vele, najnaprednijih mislilaca u glazbi.

Festival je poznat i po svojem pedagoškom djelovanju. Tako će na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 20. 10. radionicu opod nazivom “Sounds of the Northen Silence” održati norveški glazbenici Erlend Apneseth i Maren Selvaag, a 21. 10. Eric Reed. Radionice organizira Jazz.hr u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži – Jazz Lab radionice.

Svi koncerti počinju u 19.30. Ulaznice stoje 70-100 kn, a podrobnije informacije nalaze se na www.jazz.hr,  službenoj facebook stranici festivala te na stranici ulaznice.hr.