3. Noć hrvatskog filma za domaće i strane filmoljupce

nhf2016_002

U petak 7. listopada,  diljem Lijepe naše, ali i u inozemstvu, održat će se 3. Noć hrvatskog filma, s bogatom ponudom filmova novijeg i starijeg nadnevka, svih vrsta, rodova i duljina, uz slobodan ulaz.

Treću Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 21 sat otvoriti koncert „Putovanje filmskom glazbom“ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput „Vlaka u snijegu“, „Tko pjeva zlo ne misli“, „Servantesa iz Malog Mista“, „Stele“…

nhf2016_008Filmski program u 21.30 h u Kinu Europa otvara stručak kratkometražnih klasika: „Komadić savske sezone“ Oktavijana Miletića, „Surogat“ Dušana Vukotića, „Moj stan“ Zvonimira Berkovića, „Ljubav“ Ante Babaje i „Halo, München“ Krste Papića. Slijede eksperimentalno-dokumentarni „Trg/20. stoljeće na filmu“ Hrvoja Juvančića, omiljeni „Tko pjeva zlo ne misli“ Kreše Golika te blok novomedijskih ostvaraja: „Jezero“ Gorana Škofića, „Borne by the Birds“ Marka Tadića, „Odessa/Stairs/1925/2014“ Dalibora Martinisa, „K-16“ Zlatka Kopljara, „Grad od čelika – sjećanje na djetinjstvo“ Matije Debeljuha i „Odlazak“ Petre Kovačić.

Osim u Zagrebu, treća Noć hrvatskog filma održava se u Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici te u Subotici, Stuttgartu, Mainzu, Sremskoj Mitrovici i Aucklandu, a programi su prilagođeni sredinama u kojima se prikazuju.

U poslijepodnevnim terminima na rasporedu su filmovi za djecu „Šegrt Hlapić“, „Vuk samotnjak“, „Vlak u snijegu“, „Guliver“ i „Dragi Lastane!“, a među ostalima u Noći će biti ponuđeni prvi hrvatski dugometražni igrani film snimljen u jednom kadru „Sirene i krikovi“ Ivana Perića, priča o životu pomoraca „Plavi kavez“ Brune Bajić, dobitnik Europske filmske nagrade za kratkometražni film „Piknik“ Jure Pavlovića, zatim „Zbog tebe“ Anđela Jurkasa, „Slobodni“ Tomislava Žaje, „Ljubavna pisma s predumišljajem“ Zvonimira Berkovića, „U raljama života“ Rajka Grlića i mnogi drugi.

Noć će filmoljupcima omogućiti i užitak da na velikom kino-platnu vide restaurirane kopije „Šešira“ i spomenutog „Komadića savske sezone“ Oktavijana Miletića, „Sinjske alke“ iz 1921., „Specijalnih vlakova“ Krste Papića, te već navedenih „Ljubavi“, „Mog stana“ i dr.

Točan raspored i ostale informacije nalaze se na www.noc-filma.hr