31. Gavelline večeri traže pulsirajuće kazalište

prosjacka-opera

Festival kazališnih ostvarenja 31. Gavelline večeri ove godine pod krilaticom „U potrazi za pulsirajućim kazalištem“ donosi od 1. do 11. listopada jedanaest predstava, a otvaraju ga ove subote u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli gosti iz Novog Sada, ‘Duh koji hoda (Prometejev put)’ Dejana Dukovskog u režiji Aleksandra Popovskog.

Večeri večeras, u subotu, 1. listopada u 19.30 h otvara “Duh koji hoda (Prometejev put)” Dejana Dukovskog, u režiji Aleksandra Popovskog, koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Centra za razvoj vizuelne kulture, najavljen kao “scenska priča polemično zagledana u pitanje kako jedan individualac može funkcionirati u svijetu kakav smo stvorili u posljednjih petnaestak godina”. Glavne uloge tumače Nenad Pećinar, Dušan Jakišić i Milorad kapor.

Na programu su još: “Hinkemann” Ernsta Tollera u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM, gdje se i daje); “3 zime” Tene Štivičić u režiji Barbare Hieng Samobor i produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog (također igra u ZKM-u), kao i iste te „Tri zime“ u režiji Ivice Buljana i produkciji zagrebačkog HNK-a (igra na sceni HNK); Krležiom nadahnuta “Nad grobom glupe Europe” Milana Matkovića Matthisa, u režiji Sebastijana Horvata i produkciji HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka; “Mriješćenje šarana” beogradskog Ateljea 212, Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića; “Prosjačka opera” Kokana Mladenovića i Kornélie Góli, Narodno pozorišta Sarajevo; “Kao na nebu” Kaya Pollaka, u režiji Renea Medvešeka, DK Gavelle; “Julije Cezar” Williama Shakespearea, glumački ispit zagrebačke ADU, vođen profesorima Krešimirom Dolenčićem, Ivicom Boban i Brankom Šturbejom te „Proletio je tihi anđeo”, po motivima “Galeba” A. P. Čehova, u režiji Tamare Damjanović, također studentski ispit zagrebačke ADU, a Gavelline će večeri zatvoriti “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, praizvedba teksta Tanje Šljivar, u režiji i glumačkoj kreaciji Mirjane Karanović, s kojom pozornicu dijeli Enes Salković.

Nakon svake predstave publika će imati priliku u atriju kazališta razgovarati o viđenome i vezanome, s glumcima i autorima.

Točan raspored i ostale pojedinosti nalaze se na Gavellinoj internetskoj stranici.