3bjut to Tužne uši by Jimi & The Garage Banda objavljen u digitalnom formatu

Jimi & the Garage Band, foto: Tomislav Gamulin

U izdanju Dallas Recordsa u digitalnom formatu izlazi album “3bjut to Tužne uši” Jimi & The Garage Banda. Na albumu se nalazi dvanaest pjesama, koje su svojim izvedbama oživjeli brojni pjevači, a između ostalih i Mladen Badovinac, Boris Hrepić Hrepa, Dejan Cukić, Dean Škaljac i drugi. 

Tužne uši nastale su 1982. godine u Splitu kao logična evolucija post punk grupe Abortus. Pjevač Dinko Fazinić i gitarist Saša Jimi Kesić te su godine odlučili proširiti glazbene vidike i pod utjecajem Joy Divisiona, započeli sa stvaranjem novih, minimalističkih i psihodeličnih pjesama. Ime su odabrali prebirući po Dinkovim singlicama i dopao im se naziv pjesme sa B strane singla ‘Fini dečko’ riječkih Parafa. U prvoj fazi grupe basist je bio Ivo Šiškov, a bubnjar Dalibor Kuzmanić. U zimu 1983. godine Jimi je iskoristio prvi slobodan vikend tijekom služenja vojnog roka u Beogradu, pa su u splitskom studiju Nenada Vilovića snimili prvi demo ‘Ti me uči’. Trideset godina kasnije on je objavljen na duploj kompilaciji Various – Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989 (Croatia Records 2014.). Ta je pjesma obilježila karijeru banda jer je bila na brojnim demo top listama radio stanica ex YU. Po Jimijevom povratku u Split nastavili su rad, ali i često mijenjali postavu. Dinko Fazinić je prestao pjevati, no nastavio je raditi kao menadžer grupe. S Davorom Bilićem kao pjevačem su napravili demo snimke‘Bijeg’ i ‘Hod kroz maglu’. Pjesmu ‘Trebam te’ su 1986. godine snimili s novim bubnjarom Mirjanom Jovanovićem Tošom. Dolaskom Dragana Lukića (klavijature) nastala je postava koja je proslavila Tužne uši i splitsku nezavisnu scenu. Prvi veći nastup su imali kao predgrupa EKV na splitskim Gripama 1986. godine, a zatim svirali širom ex YU. U studiju Cipanica na Klisu (Miše Limića i Olivera Mandića iz Stijena) su snimili ‘Noć je moj svijet’, ‘Obale’ i ‘Nestvarne stvari’. Te su pjesme (uz neke starije) objavili na kazeti lokalnog izdavača Marinka Biškića pod etiketom ‘Lvxor’. S tim su se materijalom natjecali na subotičkom festivalu ‘Omladina ’87’. Kao finalisti su sa Indust bagom, KUD Idijotima, Gradom i Mizarom podijelili nagradu žirija, a dvije pjesme s tog nastupa su na LP-u ‘Najbolji uživo – Omladina ’87’.

U ljeto 2015. Saša Jimi Kesić započinje s radom na ‘3bjut tu Tužne uši’. U to je vrijeme njegova stalna adresa već bila ona beogradska, a legendarna splitska grupa ‘Fon Biskich & Narodno blago’ brojala je sve manje nastupa. Prvobitna ideja je bila da drugi bendovi naprave svoje obrade pjesama benda koji nikada nije izdao ploču. To na žalost nije naišlo na dobar odaziv, pa se sâm Jimi uhvatio posla. Napravio je nove aranžmane i odlučio dati drugima da otpjevaju i/ili dodaju svoj autorski štih. Prva trojica koji su odmah prihvatili poziv na suradnju bili su Nikola Radman (splitski Rumplstinski) koji je otpjevao ‘Ti me uči’Goran Trajkoski (MizarAnastasia) koji je aranžirao pjesmu Hod kroz maglu’ i preveo ju na makedonski (plus odsvirao gitaru, bass i saksofon), te Dean Škaljac (GradGerila) koji je otpjevao Trebam te’ i dao malo “riječkog” duha. Projekt je tada malo zastao (s pronalaženjem pjevača), a Jimi se prebacio na pripremu svoja dva albuma (Jimi & The Garage Band ‘Narcis i Zlatousti’ / ‘Kamera za snove’ (digitalno izdanje Dallas Records, 2016.). Po završetku snimanja aktivirao se u traženju pjevača. Njemu i Dinku Faziniću najprije se pridružujePredrag Lovričević (pjevač i usnoharmonikaš splitskog Harpoon Blues Banda). Napravili su blues obradu pjesme Obale’ u kojoj je Lovričević pjevao i svirao usnu harmoniku. Petar Janjatović (čuveni beogradski rock kritičar i autor znamenite ‘Ex Yu rock enciklopedije’) ih povezuje s Dejanom Cukićem (beogradski rock pjevač i novinar) koji je otpjevao Probudi se i ustani’. Gotovo istovremeno, Mladen Badovinac (TBF) uzima U najbolje sate’, pjesmu iz prve faze postojanja banda, aZdravko Bajan (splitski kantautor) Bijeg’. Bajan je odsvirao gitare, bass, bubnjeve i u svom prepoznatljivom stilu odradio aranžman. Jimi je preuzeo ulogu pjevača za pjesmu Stranci’, a Leo Anđelković (BaltazarProducent) maestralno otpjevao Noć je moj svijet’Boris Hrepić Hrepa (Sunnysiders) i Antonija Vrgoč Hrepić(Sunnysiders) vokali su na posljednjoj pjesmi Tužnih ušiju, Ragnarök’, dok je Nikola Radman još snimio glas i gitare za Neka vatre gore’.

Renomirani domaći i regionalni izvođači dali su svoj doprinos da se pjesme Tužnih ušiju ipak nađu objedinjene na albumu, a za kraj, Saša Jimi Kresić je s nama podijelio: “Dok su svoje vokale snimali Leo i Nikola, meni i Dinku je pala na pamet ideja da napravimo jednu potpuno novu pjesmu, ‘kao točka za kraj’. To je Posljednji valcer’, koju je, naravno, morao otpjevati Davor Bilić (originalni pjevač Tužnih ušiju). Na žalost, Dragan Lukić nam je bio daleko (živi na Korčuli), pa se nije mogao pridružiti na snimanju. Omot ovog tribute izdanja potpisuje Jakša Matošić.