40. sezonu MM centra zatvaraju kino na otvorenom i performans s filmskim vrpcama

Jedno od najstarijih hrvatskih umjetničkih kina, MM centar u Zagrebu, svoju 40. sezonu završava impresivnom projekcijom na otvorenom uz glazbu Tindersticksa i hipnotičkim audiovizualnim performansom ‘Even Silence is Cause of Storm’.

Minimalistička glazba Tindersticksa u kombinaciji s arhivskim snimkama s početka 20. stoljeća u filmu „Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha“ (Minute Bodies: The Intimate World Of F. Percy Smith) sadržaj je projekcije pod zvijezdama u dvorištu Studentskog centra 29. lipnja u 21.30 h.

Taj poetski glazbeni film posvećen je britanskom prirodoslovcu i izumitelju F. Percyu Smithu te njegovim pionirskim znanstvenim filmovima u kojima je otkrivao tajne svijeta prirode. U režiji pjevača i vođe benda Tindersticks, Stuarta Staplesa, uz originalnu glazbu koju su Tindersticks snimili uz Smithove snimke s početka 20. stoljeća, nastao je meditativan film koji naglašava ljepotu Smithova djela i njegovu eksperimentalnu privlačnost. „Sićušna tijela“ prikazuju se u sklopu projekta Kratke slike, koji svakog četvrtka, kroz četiri programske cjeline na veliko platno donosi nove i inovativne trendove u filmskoj umjetnosti.

30. lipnja u 20 h na rasporedu je „Even Silence is Cause of Storm“ hvaljeni filmski performans katalonskog filmskog tandema Luisa Macíasa i Adriane Vile Guevare te portugalskog glazbenika Alfreda Coste Monteira. Performans se sastoji od mnogostrukih analognih projekcija 35 mm dijapozitiva te ručno rađenih 16 mm filmova, u pratnji elektro-akustičnih partitura.  Hipnotičan rad hvaljen je i prikazivan na brojnim uglednim glazbenim i filmskim festivalima te u muzejima diljem svijeta (Primavera Sound, Rotterdam Film Festival, San Francisco Cinematheque…). Uoči samog performansa u predvorju MM-a će biti otvorena grupna izložba analogne crno-bijele fotografije čiji su autori članovi filmskog laboratorija Klubvizija SC.

U MM centru je u sezoni 2016./2017. održano osam filmskih festivala i devet radionica, a prikazan je 241 film. Program se nastavlja u rujnu uz pregršt autorskih filmskih večeri.

Ulaz na programe je besplatan.