9. Demofest obilježila pobjeda još jednog hrvatskog predstavnika

Demofest-Finale-0025
(Foto by Demofest)
Deveti banjalučki Demofest završen je u subotu, 23. srpnja, proglašenjem pobjednika i nastupima bendova Mando Diao, Bombaj štampa, ZAA i Nord. Prvu nagradu ovogodišnjeg Demofesta te priliku za snimanje i produkciju albuma u vrijednosti 5.000 eura osvojio je Seine iz Varaždina/Zagreba, projekt Ivana Ščapeca, nekadašnjeg člana Vlaste Popić.

Demofest-Finale-0015-1024x682Ove je godine u stručnom žiriju s hrvatske scene sudjelovao i Mladen Badovinac (TBF), dok je suvoditeljica programa bila Ida Prester. Druga nagrada, oprema u vrijednosti 2.000 eura, pripala je bendu Degeneza iz Beograda, a treća, oprema u vrijednosti 1.000 eura, još jednom hrvatskom predstavniku – grupi Letarg iz Koprivnice. Također, nagrada „Plavi bas“, koja se dodjeljuje najboljem basisti u sjećanje na Igora Kašikovića Kaleta, uručena je našoj Maji Kolarić iz karlovačkog benda EoT, dok je Jack Daniel’s gitaru osvojio najbolji gitarist među natjecateljima – David Seferović iz benda Degeneza.

Program na tvrđavi Kastel započeo je nastupima jedanaest demo bendova pred nekoliko tisuća ljudi već pri samom početku finala, zahvaljujući čemu će ovo izdanje Demofesta ostati upamćeno kao ono na kojem su posjetioci pružali najveću podršku mladim sastavima. Nakon nastupa svih finalista i uručenja individualnih nagrada, program je nastavio prošlogodišnji pobjednik, riječki NORD, koji je polusatnom svirkom predstavio album prvijenac “Play Restart”, koji očekujemo na jesen pod etiketom Geenger Recordsa. U samo godinu dana, NORD je napravio ogroman put od debitantskog do čvrsto formiranog alternativnog rock benda koji suvereno vlada velikim binama, a ove godine svoje su glazbeno umijeće okrunili i pobjedom na pulskoj Gitarijadi te nastupom na INmusic festivalu.

Demofest-Finale-0004

Iako je bilo predviđeno da poslije njih na binu izađe Mando Diao, organizatori su morali zarotirati raspored usljed tragičnih događaja u Njemačkoj radi čega je avionski let švedskog benda je otkazan. Dok se čekalo na njihov dolazak, stage je preuzeo ZAA, sastav koji je i sam 2009. godine osvojio treće mjesto u natjecateljskom programu Demofesta. Nakon ZAA na binu je izašla Bombaj štampa, koja se u Banjaluku vratila nakon 30 godina, da bi dolaskom u 3h iza ponoći Mando Diao ipak zaključio trodnevno slavlje ovogodišnjeg Demofesta.