A.K.A. Crescendo osvajaju Internet: “Zahvale za našu viralnost idu i zagrebačkom kolodvoru!”

(fotografija: A.K.A. Crescendo, Lena Prehal)

Hrvatska predstavnica Eurosonga nije došla do finala ovog glazbenog natjecanja, ali grupa mladih studenata A.K.A. Crescendo osvojila je internet.

Kako u nekoliko minuta sažeti 25 godina i predstaviti povijest hrvatskih nastupa na Eurosongu? Sve od davne 1993. kada se Hrvatska predstavila sa skladbom ”Don’t Ever Cry” i osvojila 15. mjesto, do 2017. i Houdekove izvedbe ”My Friend” od koje se puno očekivalo. A.K.A. Crescendo uspjeli su u tome! U petominutnom a capella medleyu vode nas na glazbeni put kroz vrijeme.

”EVOLUTION OF EUROVISION SONG CONTEST” vrlo brzo je viralno evoluirao, našao se u kategoriji ”trending” i reakcije su iznimno pozitivne.

A.K.A. Crescendo su zahvaljujući svojim sjajnim obradama, već nanizali brojne uspjehe. U ovom trenutku grupu čini dvanaest članova i svaki od njih pridonosi svojim osobnim preferencijama i pristupom glazbi što u konačnici rezultira savršenim jedinstvenim miksom. Aranžmanima pristupaju grupno te svaki član sudjeluje u stvaranju finalnog zvuka i koreografije.

Osim po stilu, grupa A.K.A. Crescendo jedinstvena je i jer je jedina studentska a cappella grupa u Hrvatskoj. Dokaz je da se uz malo dobre volje, puno truda i, naravno, puno ljubavi može postići svašta.

Neki će ih prepoznati kao natjecatelje iz Supertalenta, a u pet godina djelovanja sudjelovali su na mnogim drugim natjecanjima te osvojili brojne nagrade. Osvojili su Golden Buzzer dive Martine Tomčić, Rektorovu nagradu i Nagradu grada Zadra. Proputovali su Europu i proveli 15 dana u Kanadi radeći, kako samo kažu, ono što najviše vole.

Voditeljica skupine, Matea Biloglav nastavlja priču o daljnjim uspjesima: ”Ono na što smo najviše ponosni je što sve radimo sami, od aranžmana do koreografija, iako nitko od nas nije školovan glazbenik niti plesač i što smo usprkos tomu uspjeli osvojiti brončanu plaketu prošle godine na našem prvom a cappella natjecanju u Grazu – voka.total te smo uspjeli doći do u polufinala najvećeg svjetskog a cappella natjecanja The Open u New Yorku!”

Najviše uspjeha nanizali su u zadnje dvije godine, a iako su se na priznanja i pohvale već trebali naviknuti kažu da su svaki put ugodno iznenađeni:

Zapravo je teško za povjerovati da se ovako velike stvari mogu dogoditi običnim studentima iz Hrvatske koji pjevaju samo zato što obožavaju pjevati, koji su se usudili upustiti u nešto potpuno novo i drugačije što im se moglo odbiti o glavu vrlo lako, koji su bez problema provodili sate i sate na probama dok ne bi promukli ili dok ne bi padali s nogu od umora i to ne zato jer smo se spremali za neki nastup već zato što uvijek dajemo 210% sebe u ovo što radimo.”

(fotografija: A.K.A. Crescendo, Božidar Banov)

Ovi simpatični Zadrani tvrde kako je za njihov uspjeh djelomično zaslužan – zagrebački kolodvor. Ideju za ”EVOLUTION OF EUROVISION SONG CONTEST” dobili su još prošle godine dok su, kako kažu, premoreni na zagrebačkom kolodvoru u tri ujutro čekali autobus za Zadar nakon odrađenog nastupa.

”Shvatili smo i da nam je taj zagrebački kolodvor postalo naše mjesto inspiracije i promjena jer smo na istom mjestu i dobili ideju snimiti u 3 ujutro naš cover “CHEAP THRILLS” koji je preko noći postao viralan prošle godine. Tako da zahvale za našu “viralnost” idu i zagrebačkom kolodvoru!”

Gledajući video, fokus je na sjajnom aranžmanu i fenomenalnim spojevima u kojima glatko prelaze iz jedne pjesme u drugu, no ono što je također fascinantno jest i da je video snimljen u jednom tejku. I zvuk i slika su bez dorađivanja, dodatnog nasnimavanja, rezanja ili dodavanja kadrova.

Pitali smo koliko je bilo zahtjevno te koliko dugo je trebalo od ideje preko uvježbavanja do finalne realizacije i trenutka kada je taj brod otplovio u internetske vode?

”Čim smo dobili ideju odmah smo krenuli na posao jer je Eurosong bio udaljen samo par mjeseci a ovo je bio naš najveći aranžmanski podhvat i znali smo da ćemo trebali dosta vremena da ga dovedemo do one razine na kojoj želimo da bude! S probama smo krenuli prije 3 tjedna zbog raznih obveza na faksu, poslu i pregršt nastupa te smo mislili da nećemo stići, no eto, nekako uz 3 probe na tjedan od 3 sata, uspjeli smo spojiti naš EUROVISION cover i snimiti ga live u one take-u pa kako bude!”

U glazbenom rječniku crescendo (tal.: rastući) označava postupno pojačavanje tona te se čini kako je ova ekipa odabrala ime koji im odgovara: uspjesi A.K.A. Crescendo grupe konstantno se postupno pojačavaju! A sve je počelo prvenstveno iz ljubavi prema glazbi:

Bili smo toliko sretni što smo sami sebi uspjeli dokazati po već ne znam koji put da se rad i trud isplate! Iskreno nismo očekivali ovoliko pozitivnih reakcija ljudi i medija jer je ovo naš prvi pokušaj ovakvog nečeg i mi sami nismo bili sigurni je li dovoljno dobro. No, tko ne riskira ni ne profitira!

Ove godine grupa A.K.A. Crescendo proslavila je svoj peti rođendan. O budućim planovima i željama, Matea u ime cijele grupe entuzijastično odgovara: ”I dalje ćemo si uzimati nove izazove i već u pripremi imamo naš sljedeći cover kojem se jako veselimo! Uvijek ćemo se truditi biti drugačiji i svaku pjesmu pretvoriti u nešto novo i pokazati što sve ljudski glas može!”

(fotografija: A.K.A Crescendo, Stefan Lozar)

Ovi mladi studenti uspijevaju uspješno polagati ispite i izvršavati druge studentske i poslovne obaveze, neumorno rade na novim idejama i pjesmama, nalaze se na probama i vježbaju. Uživaju u svemu tome, a istovremeno promoviraju svoj fakultet i grad iz kojeg dolaze.

Bravo ekipa, sjajni ste! Ostanite toliko pozitivni i entuzijastični. Držimo vam fige za još puno uspjeha!