ABBA na pozornici Komedije u mjuziklu “Mamma Mia!”

mamma-mia-croNakon njujorškog Broadwaya i londonskog West Enda, nakon brojnih izvedbi u svijetu pred 52 milijuna gledatelja, mjuzikl “Mamma Mia!” gledat ćemo u Zagrebu, na Kaptolu, u Komediji, na hrvatskom jeziku. Velike hitove planetarno popularne pop-grupe ABBA na domaćim daskama izvodit će glazbene snage predvođene redateljskom palicom Igora Barberića uz orkestar kojim će ravnati Dinko Appelt.

Svaki detalj hrvatske prilagodbe morali su odobriti nositelji originalnih prava, a posebno se vodilo računa o kvaliteti izvedbe glazbenih hitova. Autori hrvatske izvedbe popularnog mjuzikla neke su od glavnih vokalno-plesnih uloga povjerili Vandi Winter, Danijeli Pintarić, Luki Nižetiću, Renati Sabljak, Damiru Kedži, Đaniju Stipanićevu, Mili Elegović i Ervinu Baučiću.

Benny Andersson i Björn Ulvaeus, bivši članovi grupe ABBA, zaslužni su za ovoliki uspjeh mjuzikla, filma i same glazbe. Originalni scenarij potpisuje Catherine Johnson, britanska dramaturginja koja je zaslužna i za scenarij filma “Mamma Mia!”. Radnja filma i mjuzikla podudaraju se i prate djevojku koja uoči vjenčanja počinje potragu želeći otkriti identitet svojega oca što je dovodi do tri muškarca iz majćine prošlosti. U mjuziklu se izvode najveći svjetski hitovi ABBA-e kao što su “Super Trouper”, “Dancing Queen”, “Thank You For The Music”, “The Winner Takes It Al”, “SOS” i drugi.

Mjuzikl “Mamma Mia!” premijerno je izveden 6. travnja 1999. u kazalištu Prince Edward Theatre, a filmska je inačica ostvarena 2008.

Odmah nakon premijere u matičnom kazalištu 18. i 19. lipnja, mjuzikl 26. lipnja gostuje na opatijskoj Ljetnoj pozornici, a zasigurno spektakularno uprizorenje izvedbe jednog mjuzikla, u hrvatskim i svjetskim razmjerima, doživjet će u pulskoj Areni 5. srpnja.

Komedija ovime najavljuje svoju obljetničku sezonu u kojoj će Kazalište proslaviti 65 godina.