Afion u srijedu premijerno predstavlja nove pjesme u Hrvatskom glazbenom zavodu

Nakon rasprodanog Vintagea i dva intimna koncerta u Saxu Afion će po prvi puta nastupiti u Hrvatskom glazbenom zavodu

Afion by Doringo

Ovu će u srijedu (13.11.) nakon rasprodanog Vintagea i dva intimna koncerta u Saxu Afion po prvi puta nastupiti u Hrvatskom glazbenom zavodu. Tom prilikom će premijerno izvesti i pokoju novu pjesmu s nadolazaćeg albuma, među kojima je i „Senjica“ za koju su nedavno izbacili spot.

“Premalo je reći da smo uzbuđeni pred naš prvi nastup u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Velika nam je čast nastupiti u najstarijoj koncertnoj dvorani u Zagrebu. U zgradi koja ima gotovo stoljeće i pol dugu povijest i uz koju su vezana neka od najvažnijih imena hrvatskog glazbenog i kulturnog života. U zgradi koju sam sa strahopoštovanjem doživljavala još kao klinka u glazbenoj školi. Sada nam se konačno pruža prilika u njoj nastupiti. Tijekom koncerta prošetat ćemo se prostorom tradicijskog blaga s područja od Hrvatske do Makedonije, razgaliti se sevdahom, a poslije se rashladiti s pjesmama dalekog Sjevera. Kojeg sjevera? Dođite u HGZ i saznajte. Pripremili smo mješavinu standardnog repertora prilagođenog akustici prostora i novog materijala. Premijerno ćemo izvesti nekoliko pjesama koje će se naći na našem nadolazećem albumu. Svi jedva čekamo da se popnemo na pozornicu i osjetimo magiju prostora s našom dragom publikom. Zato dragi ljudi, dođite da zajedno uživamo i podržite Hrvatski glazbeni zavod kako bismo imali prilike doživjeti još mnogo koncerata i drugih kulturni manifestacija u ovoj ljepotici”, izjavila je Lidija Dokuzović.

Afion (makedonski opijum, mak) je band koji se inspirira tradicijskom glazbom iz Hrvatske, BiH, Srbije i Makedonije i pretače je u vlastite, originalne interpretacije i kompozicije. Mnoštvo koncerata (preko 500!) u Hrvatskoj i diljem Europe, što po klubovima što na velikim festivalskim pozornicama (Bingsjö, Shetland Islands Folk Festival, INmusic Festival, Adriatico Mediterraneo, Balkan Square festival u Ohridu, Ex-Yu Rocks…), pribavilo im je kultni status i velik broj fanova. Njihove nastupe uživo krasi “akustični zvuk s energijom rock’n’roll benda” (J. Bousfield, Rough Guide to Croatia), a publiku dovodi do plesa smijeha i suza. Afionova oba studijska albuma (Afion, 2006. i Čudni svati, 2008.) nominirana su za diskografsku nagradu Porin.

Afionovi članovi angažirani su u različitim glazbenim projektima, surađuju s mnoštvom drugih glazbenika, bave se pedagoškim radom i drže glazbene radionice vođeni idejom kako tradicijsku glazba treba dijeliti s drugima kako bi ostala “živa”.

Djeluju u sastavu:
Lidija Dokuzović – glas
Aleksandar Jovevski – kaval
Josip Mazić – bas
Danijel Maoduš – gitare
Nenad Kovačić –udaraljke, glas

Ovom prilikom donosimo i dokumentarni film Marka Dimića: Razarajući Afion, 2010., Produkcija HRT

Ulaznice za premijeno predstavljanje u u Hrvatskom glazbenom zavodu se po pretprodajnoj cijeni od 80 kuna mogu kupiti u Dirty Old Shopu ili preko sustava Entrio. Na dan će ako ih ostane koštati 100 kuna.

Početak koncerta je u 20:30.