Air Guitar natjecanje u Purgeraju

zuja

U povodu zagrebačkog koncerta Metallice u klubu ‘Purgeraj’ održano je natjecanje u sviranju tzv. Air guitara ili ‘zračne gitare’. Natjecatelji su uz glazbenu podlogu najvećih hitova Metallice imali priliku pokazati svoje umijeće u ‘sviranju’ zamišljenog instrumenta. Stručni žiri, u čijem su sastavu bili voditeljica i pjevačica Ida Prester, pjevač Psihomodo popa Davor Gobac, voditelj emisije High Voltage na Radiju 101 Matija Trupinović te frontman Hard Timea Gordan Penava Pišta, ocjenjivao je kandidate prema trima kriterijima: tehnika sviranja, scenski nastup te umjetnički dojam. Šesnaest natjecatelja oduševilo je brojnu publiku zanimljivim gitarističkim interpretacijama, a nije nedostajalo ni pravih akrobacija i koreografija u punoj heavy metal maniri.

Najbolji gitaristi večeri, Max Peter i Tomislav Zubak-Nick podijelili su prvo mjesto osvojivši karte za koncert Metallice koji će se pod pokroviteljstvom Ožujsko Glazbene točionice održati na zagrebačkom Hipodromu 16. svibnja 2010. godine.

Cijeli se program odvijao pod voditeljskom palicom najpoznatije heavy metal novinarke Branimire Novšak te Marija Petrekovića, jednog od zaštitnih lica Žujinih televizijskih reklama.

Natjecanja u sviranju Air guitara održavaju se diljem svijeta još od početka ’80-ih godina, a od 1996. godine u Finskoj se tradicionalno održava i svjetsko prvenstvo u toj disciplini. Natjecanje u Purgeraju samo je jedno u seriji promocija koje diljem Hrvatske organizira Ožujsko Glazbena točionica – sve informacije o mjestima i datumima ostalih natjecanja mogu se naći na www.ozujsko.com.