AIR – Novi album ”Le Voyage Dans La Lune”

clip_image001”Le Voyage Dans La Lune” (Put na mjesec) klasik je nijemog filma redatelja Georgesa Mélièsa . Objavljen 1902. godine ovaj legendarni 16-minutni film smatra se jednim od najznačajnijih u filmskoj povijesti i prvi koji je za temu upotrijebio znanstvenu fantastiku, ukomponiravši najbolje specijalne efekte s početka 19.stoljeća. Baziran je na dva popularna romana: ‘’ Od Zemlje do Mjeseca ’’ Julesa Vernea i ‘’ Prvi ljudi na Mjesecu ’’H. G. Wellsa .

U Španjolskoj je 1993. godine otkriven jedini , davno izgubljen, rukom rađen primjerak kolor filma. Bio je u očajnom stanju, te su 1999. dvije zaklade – Groupama Gan i Technicolor – počele delikatan posao zaštite, spašavanja i digitaliziranja filma. Nakon višegodišnjeg neumornog rada, veličanstveno obnovljen film bio je spreman za objavljivanje, dopustivši publici 21. stoljeća da ponovo otkrije najvažnije filmsko djelo.

U želji da klasični nijemi film dospije do nove publike, zaklade su kontaktirale duo AIR – Nicolasa Godinea i Jean-Benoita Dunckela – da skladaju originalan moderan soundtrack, što je za francuske glazbenike bila ogromna čast , obzirom na mjesto koje film zauzima u francuskoj kinematografiji .

Kako bi uspjeli stići sudjelovati na filmskom festivalu u Cannesu prošle godine, AIR su si zadali kratki vremenski rok, zatvorivši se u studio i radeći prekovremeno na tome da snimkama dodaju hrabri novi zvuk. Film je debitirao u svibnju prošle godine  pridobivši  jednodušne pohvale publike i struke.

Potaknuti radom na ovom kratkom filmu, AIR su odlučili razviti projekt u cjelokupni album inspiriran filmom, proširivši originalne glazbene teme vokalima i tekstovima  elektro pop skupine Au Revoir Simone i Victorie Legrand (Beach House).

Bendovska lunarna fascinacija datira od početka njihove karijere i objave albuma ”Moon Safari” 1998. godine. Sada, u 2012., Nicolas i JB vratili su se istražiti i ostala područja ovog jedinstvenog glazbenog svemira.

”Le Voyage Dans La Lune” nesumnjivo je više organski od naših prethodnih projekata. Željeli smo da zvuči ”handmade”, posloženo poput efekata u filmu. Sve je odsvirano uživo…kao i Mélièseov film, naš soundtrack njeguje živu umjetnost – objasnio je Nicolas.

Tri producenta nove verzije filma dopustila su objavu limitirane edicije AIR-ova albuma ”Le Voyage Dans La Lune” koji je objavljen 7. veljače 2012. Uz album, nalazi se i DVD ili digitalni download nove verzije filma, striktno limitiran na 70 000 primjeraka.

Tracklisting:

1. Astronomic Club
2. Seven Stars
3. Retour sur terre
4. Parade
5. Moon Fever
6. Sonic Armada
7. Who Am I Now?
8. Décollage
9. Cosmic Trip
10. Homme lune
11. Lava