Alen Kraljić – Kralja: “Pjesma ‘Jesus, Stonesi i Ramonesi’ posveta je jednoj generaciji koja je odrasla u Lapu, Kulušiću i Jabuci”

Prije godinu dana, poznati hrvatski gitarist Alen Kraljić – Kralja, vratio se na glazbenu rock scenu s novim bendom The Miceks. Ovu subotu nastupiti će kao jedan od finalista Karlovačko RockOff festivala, ove godine ujedinjenog s 13. izdanjem kultnog festivala Hartera. Na pozornicu u riječkom Exportdrvu popet će se uz Let 3, Gorana Bareta i Majke, Kojote te još četiri finalista – dno., Mirna, Scarlet Notes i Manntra.

Kralja je afirmaciju stekao u bendu Pips, Chips & Video Clips gdje je izbrusio i svoje skladateljsko umijeće, a svoju rokersku reputaciju učvrstio je kao član benda Majki, odnosno Bare i Plaćenici. Ovom prilikom otkrili smo nešto više o njegovom novom glazbenom projektu i planovima.

Hard Time, Pips,Chips&Videoclips, Majke, odnosno Plaćenici, Markiz, The Sale of Joy, Cirkus, odnosno The Hoops…iza sebe brojite zavidnu gitarističku kilometražu na glazbenoj sceni. Danas se vraćate s novim bendom The Miceks. Zašto „Miceks“ i što nam novo i zanimljivo donosite?

Kralja: Ime The Miceks je začeto u jednoj od novozagrebačkih utrinskih garažica, a nastalo je od starozagrebačkog izraza za dobrog prijatelja – micek. Kako smo se svi međusobno zvali “micek”, prijatelj Kajco s Korčule nas je nazvao The Miceks, da zvuči malo engleski, ha ha. Grupa The Miceks donosi jednu novu energiju, žestinu, buku ugodnu uhu i srcu dragu.

Novi singl „Jesus, Stonesi i Ramonesi“ donosi jednu prepoznatljivu vibru ere domaćeg rocka ’90-ih. Što znači mantra iz naslova i otkuda ideja za singl?

Kralja: “Jesus, Stonesi i Ramonesi” je jedna punk rock poskočica i dosta se razlikuje od ostatka materijala. Ona je posveta jednoj generaciji koja je odrasla u Lapu, Kulušiću i Jabuci, a dok danas njihova djeca slušaju cajke. Ujedno je i zahvala dragom Bogu što mi je dao da čujem Beatlese, Stonese, Dilana, Hendrixa, jer ne zna svatko da čuje muziku.

Iz perioda Pipsa, svakako je najsnažnije odjeknuo vaš ključan angažman u stvaranju kultne Dinamove himne „Dinamo ja volim“. Otkrijte nam kako je pjesma nastala. Dobro je poznato da je inspirirana Liverpoolovom „You’ll Never Walk Alone“, no doživljavate li ju kao autorsko djelo Pipsa? I je li vas zasmetala inačica „Begbie Boysa“ kad se pojavila?

Kralja: Ne znam koliko ima smisla danas pričati o toj pjesmi. Ona je pjesma jedne generacije koja nije bila opterećena bojama i krvnim zrncima, navijači Dinama su bili punkeri, rockeri, metalci, darkeri, reperi (subkulture koje danas jedva da postoje). Danas je to otišlo na neku drugu stranu, a novac je uništio nogomet. Tada je to bila pjesma slobode, kao i Thompsonova “Čavoglave”, a danas je to prošlost i neka tamo i ostane.

Vaš najnoviji izazov je ovogodišnje izdanje Karlovačko RockOff festivala koje će se održati u sklopu prepoznatljivog riječkog festivala Hartera. Karlovačko RockOff festival smatra se jednim od najboljih glazbenih festivala koji svojim programom daje glazbenicima mogućnost da se prezentiraju na najbolji mogući način kao i dodatnu afirmaciju kroz koncerte, medije te radijski i televizijski eter. Pozornicu 13. Hartera festivala podijelit ćete i s Baretom kao headlinerom festivala, a u natjecateljskom dijelu naći će se zanimljiva imena. Koja su vaša očekivanja od ovog nastupa?

Kralja: Najviše što očekujem je vidjeti meni drage ljude, podružit se s njima i dobra svirka. Sjajno je da danas u ovoj oazi šunda i kulturnog genocida postoje ljudi koji vode ovakve festivale i daju šansu ljudima koji misle svojom glavom.

Na koji način općenito gledate na mogućnost profiliranja glazbenika kroz nastupe na festivalima?

Kralja: Žive su svirke uvijek najvažnije i najpoštenije.

Pobjeda na festivalu bi svakako bila lijepo priznanje, no nastup će svakako otvoriti neka nova vrata ili prozor. U kojem smjeru nastavljate nakon Karlovačko RockOff-a/Hartere? Kakvi su vam planovi?

Kralja: Imamo ugovor za album s diskografskom kućom Dancing Bear koji bi trebao izaći negdje krajem ove godine. Na njemu je 13 pjesama i radni naslov je “Ljubav, voda i sloboda”. Sniman je uživo u studiju kod Surkice bez nasnimavanja, kako se to nekada radilo.

Što se tiče nekih planova, nemamo ih, bacit ćemo se u rijeku pa kud nas odvede.

Kako bismo mi i naši čitatelji bolje upoznali glazbenike koji nastupaju Karlovačko RockOff-u, nedavno smo pokrenuli izazovnu rubriku RAZOTKRIVANJE pa nam dozvolite da s nekoliko brzopoteznih pitanja iz vas izvučemo i ono najsjajnije i ono najmračnije:

 • Prvi glazbeni broj/album u koji ste zaista uronili bio je…
  Kralja: “London Calling” grupe Clash
 • Prvi glazbeni uzori (pa i oni na koje biste najradije zaboravili) bili su…
  Kralja: Rolling Stones
 • Da su vas uskratili za glazbenu karijeru, vaš drugi izbor bio bi…
  Kralja: Gusar
 • Tri pjesme (vaše ili tuđe) za koje smatrate da bi ih svatko trebao poslušati…
  Kralja: Woody Guthrie: “This land is your land”, Jimi Hendrix: “All along the watchtower”, Tom Jones: “To love somebody”
 • Najzanimljivija glazbena uspomena koju čuvam doma je…
  Kralja: Knjiga Ante Perkovića “Dugi vikend u zemlji čudesa”
 • Najbolja knjiga o glazbi koju ste pročitali je…
  Kralja: Keith Richards: “Lice Rock ‘n’ Rolla”
 • Posljednji album koji ste kupili/downloadali je…
  Kralja: Band of Skulls: “Baby darling doll face honey”
 • Da možete birati s kim biste nastupili na svjetskoj pozornici i koju biste pjesmu zajedno odsvirali to bi bio/bila…
  Kralja: S Iggyem Popom, pjesmu “No fun”
 • Tri filma koja biste preporučili nekome da ih pogleda kako bi vas bolje razumjeli na osobnoj razini su…
  Kralja: “Paris – Texas”, “Bilo jednom u Americi” i “Rumble fish”
 • David Bowie je napisao stih „News had just come over, we had five years left…“. U tih pet godina pokušali biste ugurati…
  Kralja: Otišao bih u Indiju, sjeo na obalu i gledao u ocean.
 • Najintimnija stvar koju ste otkrili kroz pjesmu je…
  Kralja: Da sam novi Mohikanac, bijeli Indijanac, otpadnik od plemena, svjedok novog vremena…

Pozivamo čitatelje da nam se pridruže u nagradnoj igri na linku i pokupe svoje ulaznice za večer ujedinjenih festivala Hartera i Karlovačko RockOff.

(Emanuela Tomino /Mixer.hr)