Allan Holdsworth, jedinstveni gitaristički inovator preminuo u 70. godini života

Allan Holdsworth, jedinstveni gitaristički inovator preminuo je iznenada ovu subotu, 15. travnja, u svojoj 70. godini života. Ovu izrazito tužnu vijest za glazbeni svijet potvrdila je njegova kćer Louise na društvenim mrežama.

Allan Holdsworth bio je jedan od naistaknutijih gitarista 20. stoljeća i u tome se podjednako slažu fanovi, kritika i kolege glazbenici. Jedan je od rijetkih glazbenika koji se konstantno dokazivao kao inovator na području rock i jazz glazbe te mnogi poznati instrumentalisti navode Holdswortha kao uzor i legendu, glazbenika koji je konstantno pomicao granice glazbene tehnike i tonskih i teksturalnih mogućnosti električne gitare.

Osim njegove sposobnosti improvizacije i oblikovanja širokog raspona boja i tekstura gitarističkog zvuka, Holdsworth se posvetio i razvoju raznih drugih aspekata gitarističke tehnologije. Tu svakako valja spomenuti razvoj nove “bariton” varijacije instrumenta – njegovog vlastitog dizajna u suradnji sa tvrtkom Carvin, izum raznih elektroničkih komponenti za tonsko snimanje, a zapaženo je i njegovo istraživanje mogućnosti gitarskog synth kontrolera.