Američki san – Oskarom nagrađeni dokumentarac o radničkim pravima u MM centru

Američki san

Dvostruka Oskarovka Barbara Kopple (SAD) najpoznatija je po dokumentarnim filmovima socijalne, radničke i aktivističke tematike. Svjetsku pozornost stekla je filmom Okrug Harlan SAD, intimističkim i ganutljivim prikazom štrajka rudara u Kentuckyju. Film je 1977. nagrađen Oskarom za najbolji dokumentarac te je zbog svog kulturnog, povijesnog i estetskog značenja uvršten u Nacionalni filmski registar SAD-a.

Okrugom Harlan zagrebački MM centar otvorio je sezonu 2017./2018., a kao dio projekta Kratke slike, programske cjeline Proširena slika koja prikazuje odnos kinematografije prema društveno-političkim događanjima, posebice se fokusirajući na prava radnika.

U listopadu smo tako gledali jedini zabranjeni američki igrani film Sol zemlje, H. J. Bibermana, jednog od pripadnika holivudske desetorice kojemu je zbog sumnje u komunističke aktivnosti zabranjen rad, a filmu je onemogućena distribucija zbog portretiranja radne i rodne neravnopravnosti.

Američki san

Upravo je film Sol zemlje bio glavna inspiracija Barbari Kopple, sada već etabliranoj autorici, da 1990. snimi dokumentarac Američki san u kojem prati štrajk u tvornici mesa Hormel. No ovaj film ne prati samo borbu radnika, već i odnos sindikalnih podružnica i središnjica, vodi nas do pitanja pravednosti i principa, i temeljnih pretpostavki o američkom životu. Jedan je od rijetkih novinarskih dokumenata koji kroz pričanje tragičnih pojedinosti individualne radničke borbe uspijevaju obuhvatiti i definirati sav rat.

Američki san je 1991. dobio Oskara za najbolji dokumentarac, a na Kratkim slikama u MM centru možete ga pogledati 9. studenoga u 19:30.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite službenim stranicama.