Anikee – “Trenuci podijeljeni s publikom ostaju zabilježeni kao najljepša emocija”

Nakon uspješne godine iza sebe, tijekom koje se autorski projekt Martina Johanssona transformirao u punokrvni glazbeni kolektiv, švedski indie elektro-pop bend Anikee vraća se u Hrvatsku na krilima nadolazećeg debitantskog albuma.

Nastavljajući suradnju između HaGeeF-a i švedske državne agencije Studiefrämjandet, nakon premijernog nastupa na prošlogodišnjem INmusicu, Anikee se domaćoj publici vraćaju kao gosti završnice najdugovječnijeg hrvatskog festivala nove glazbe.

Nakon gašenja projekta GAIA, skoro zanemarene pjesme autora Martina Johanssona pronašle su novo ruho u kasno ljeto 2015. kada se Martinu pridružuje prijatelj i bubnjar Daniel ”Dala” Holmberg i glazbenu paletu obogaćuje mračnijim stavom. Sinergija ovog dvojca rezultirala je početkom sljedeće godine mini albumom „Sprung from a Wall“, a dolaskom basista Simona Holmberga počinje novo poglavlje ovog indie elektro-pop projekta.

Anikee su u međuvremenu u bespuća digitalnog svemira lansirali nekoliko singlova, a publika HaGeeF-a među prvima će imati čast premijerno poslušati nove pjesme već 11. svibnja na finalnoj večeri u Centru mladih u Slavonskom Brodu, a nakon toga, u akustičnoj izvedbi, 12. svibnja na Ljetnoj pozornici Polanović u Zaboku uz legendarnog Zorana Predina, te 13. svibnja na završnoj večeri HaGeeF-a u zabočkom Regeneratoru.

Odbrojavamo dane do vašeg nastupa na HaGeeF festivalu i veselimo se vašem dolasku. Nekima od vas, tebi i Dali, ovo nije prvi posjet Hrvatskoj. Već ste imali priliku nastupiti na našem najpoznatijem međunarodnom festivalu INmusic u Zagrebu prošlo ljeto. Radujete li se povratku?

Martin: Da, zaista! Odlično smo se proveli prošle godine tokom posjete vašoj divnoj zemlji, kao i na INmusic Festivalu. Iznimno nas veseli da ćemo sada dobiti priliku nastupiti na drugim festivalima, odnosno HaGeeF-u, i klubovima.

Ti i Dala zajedno svirate nešto više od dvije godine. Na koji način ste otkrili sinergiju među vama koja je dovela do ove suradnje?

Martin: Upoznali smo se u jednoj švedskoj glazbenoj školi, Högalids Folkhögskola, davne 2003. tako da se znamo već neko vrijeme. Nastupali smo više puta zajedno s našim prijašnjim bendovima, no nikada kao članovi istog, niti stvarali zajedno sve do ljeta 2015. kada smo snimili ”Sprung from a Wall”. Do toga je došlo nakon što su nam se putevi ponovo sreli na tulumu zajedničkog prijatelja. Objasnio sam Dali da imam nekoliko autorskih pjesama koje bih volio snimiti i pitao ga da li bi razmotrio sudjelovati u tom procesu, kao i njihovoj produkciji. I pristao je.

Anikee/ Promo

Ove godine po prvi put, ujedinivši talente s njegovim bratom Simonom, dolazite kao punokrvni bend. Za nekoga u Hrvatskoj tko se do sada nije upoznao s vašim radom, na koj način biste mu približili njegove karakteristične značajke?

Martin: Ono što sviramo moglo bi se sagledati kao kombinacija glazbenih utjecaja bendova poput Mumford & Sons, Puscifer, R.E.M, Muse i Tool. Teško je odgovoriti na to pitanje pa bih savjetovao da svi zainteresirani poslušaju naše pjesme i donesu vlastiti sud.

Na svojim prvim nastupima u Slavonskom Brodu i Zaboku predstaviti ćete svoj EP, „Sprung from a Wall“ koji je objavljen prošle godine. Spremate li i neka druga iznenađenja?

Martin: Naravno, zaista smo uzbuđeni što sviramo u Slavonskom Brodu i Zaboku! Pjesme s mini albuma ”Sprung from a Wall” dio su repertoara, ali posebno smo uzbuđeni što ćemo imati priliku upravo vama predstaviti nove pjesme, novi zvuk.

Anikee je dosad već predstavio nekoliko novih pjesma. Znači li to da ste spremni za svoje debitantsko studijsko izdanje?

Martin: Jesmo, upravo u ovom trenutku u tijeku je snimanje našeg prvog albuma. Na njemu će se naći deset autorskih pjesama, među kojima će biti i nekih ranije objavljenih pjesama snimljenih u novom ruhu, no uglavnom se radi o novom materijalu. Zaista se veselimo prilici da vam ih predstavimo!

Na koji način vidite ovo novo studijsko izdanje u vidu zrelosti, neočekivanih izazova i stvaranja kao kolektiv?

Martin: Najveća promjena jest što smo, za razliku od EP-a ”Sprung from a Wall”, sada imali priliku odsvirati ove pjesme uživo više puta i pustiti ih da sazriju kao vlastiti entiteti. Kada smo snimali EP došao sam Dali s nekoliko pjesama koje nikada ranije nije čuo tako da nas je to dovelo do njihovog snimanja i uređivanja u hodu. Nove pjesme već sada imaju osobine za koje smatramo da će dovesti do puno profinjenijeg zvuka.

Kakav je doživljaj za vas dijeliti to s publikom na stageu, uronjeni u jedan novi trenutak i sasvim novu atmosferu?

Martin: Biti kompletno uronjen u glazbu, svirajući i slušajući, dio je zajedničkog iskustva publike i onoga tko glazbu izvodi. Ukoliko ste zaista te sreće, osjetit ćete kao da je vrijeme stalo i taj tok svijesti ostati će zabilježen kao najljepša emocija.

Zaista sam sklona vjerovati da glazba ima moć približiti ljude snažnije nego išta drugo. HaGeeF festival nastavlja tradiciju suradnje Hrvatske i švedske udruge Studiefrämjandet koja pomaže vašim bendovima u promociji na međunarodnoj razini. Na koji način je došlo do suradnje između vas i ove udruge?

Martin: Postoji nekoliko sličnih organizacija u švedskoj kao što je Studiefrämjandet. Njihova funkcija je promicati kulturno izražavanje i obrazovanje. Ostao sam razočaran ranijim iskustvom s jednom od njih i nedostatkom njihove potpore, no ekipa Studiefrämjandeta se zaista pretrgla od posla da nam pomogne u svakom pogledu i iznimno smo im zahvalni na tome.

Anikee se sprema za mini turneju u ovom trenutku. Preferirate li određeni soundtrack za takva putovanja?

Martin: Naš soundtrack je eklektičan. Donosi široku paletu glazbenih žanrova i izričaja.

Prlikom zadnje posjete jeste li imali priliku otkriti skrivene ljepote naše zemlje ili ćete iskoristiti priliku da to nadoknadite ovaj put?

Martin: Ovaj put imamo još aktivniji raspored nego posljednji put, no nastojat ćemo odvojiti vremena i za to iskustvo. Biti će fenomenalno, ne sumnjamo!