Antiphonus izvodi Bachov ‘Johannespassion’ u HGZ-u, uz gostovanje Krešimira Stražanca

U nedjelju, 12. ožujka, u 20 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu, u Zagrebu, u sklopu ciklusa Trinitas vokalnog ansambla Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija, bit će izveden koncert ‘Johannespassion’, koji se svake godine s nestrpljenjem iščekuje te je postao svojevrsna glazbena atrakcija u ovo doba repertoarne godine.

U izvedbi Bachova remek-djela prožetog tonskim simbolizmom, koje izražava dvojaku ideju – poniženje Boga-Čovjeka u bolima i Isusovo uzvišenje u pobjedi nad smrću i paklom – Antiphonusu će se, u ulozi Isusa pridružiti bariton svjetskog glasa Krešimir Stražanac, međunarodna operna zvijezda sa stalnom radnom adresom u operi u Zürichu.

Johannespassion je još odvažnije, silnije, poetičnije djelo nego Muka po Mateju: kako nabijeno, kako potpuno genijalno, i s kakvim umijećem, ushićeno je lovorike bacao Robert Schumann 2. travnja daleke 1849. na Bachovo djelo koje je ostavio za vječnost, a publiku će 12. ožujka jednako ushititi 12 pjevača, 12 instrumentalista, jedan evanđelist i jedan Isus. U napetom osluškivanju komornog muziciranja, svaki će od solista uz arije pjevati i tutti dionice, a svatko od glazbenika na baroknom instrumentariju disati sa svojim pjevačima u dramatičnim opisima Kristove Muke, najintimnijim poetičnim trenucima arija i najljepšim koralima luteranske tradicije. Jer Antiphonus je glazba i riječ“, najavljuje Antiphonusov maestro Tomislav Fačini.

Ulaznice se mogu kupiti vas čekaju na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda svaki dan od 11-14 i 19-20 sati, kao i sat vremena prije početka koncerta, a po povoljnijoj cijeni na www.entrio.hr.