Antiphonus izvodi Bachovo remek-djelo, „Muku po Ivanu“, u zagrebačkom HGZ-u

Nakon što su na poziv glasovitog Helsinškog baroknog orkestra s Edinom Karamazovom nastupili u rasprodanoj dvorani Camerata i doživjeli ovacije publike, Ansambl Antiphonus već šest godinu zaredom izvest će Bachovo remek-djelo, „Muku po Ivanu“, koja je postala najtraženiji i najposjećeniji korizmeni koncert, kao i najveća glazbena atrakcija u ovom dijelu repertoarne godine.

Antologijski „Johannespassion“, uz dirigentsku palicu Tomislava Fačinija, umjetničkog voditelja Ansambla Antiphonus, te zvijezde inozemnih opernih pozornica, tenora Roberta Bartnecka i basbaritona Krešimira Stražanca u zahtjevnim ulogama Evanđelista i Isusa, publiku očekuje u nedjelju 4. ožujka u Hrvatskom glazbenom zavodu, u Zagrebu, s početkom u 20 sati.

„Muka po Ivanu“ iliti „Johannespassion“ skladana je u vrijeme Bachova boravka u Weimaru, a berlinska ju je Singakademie prvi put izvela 1833. godine. U tekstu je sam Bach isprepleo prizore – Petrov plač, kidanje zastora i potres zemlje, dok tonskim simbolizmom djelo izražava dvojaku ideju – poniženje Boga-Čovjeka u bolima te Isusovo uzvišenje u pobjedi nad smrću i paklom.

„Bach nas ostavlja bez teksta. Svaki put. Slatki križu, slatki čavli, slatka korizmo u kojoj nam stoljeća poručuju: potrčite – Kamo? Na Golgotu, gdje cvjeta vaše spasenje!“ kratka je pozivnica Antiphonusovaca i Tomislava Fačinija za nedjeljni koncert koji obećaje vrhunski glazbeni užitak.

Ulaznice (90 kn) za koncert Johannespassion, mogu se kupiti na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda svakog radnog dana (11-14, 19-20 sati), kao i sat vremena prije početka koncerta te putem Entrio.hr.