AntiValentinovo #5: od rasplesanog kolektivnog veselja do moćnog finala i trijumfa Leta 3

"Ovo je moguće samo na AntiValentinovu!"

Već prva večer tradicionalnog festivala ispunila je sva očekivanja, a još luđi i žešći tulum druge večeri zaključio je peto izdanje AntiValentinova. 

Puni Boćarski dom 14. veljače 2020. je više od 6 sati plesao u ritmu AntiValentinova. Tradicionalna  fešta u svojem petom izdanju počela je pjesmama uvijek popularnog cro dancea, glazbenog hit stila koji je žario i palio devedesetih te hitovima iz romantičnih osamdesetih. Ideja je ove godine bila u dva različita programska dana maksimalno zabaviti publiku i dati jedan novi touch uobičajeno rockerskoj antivalentinovskoj zabavi, a sudeći prema euforiji koja je ispunila prostor Boćarskog doma, taj cilj je i ostvaren. 

Večer plesa i kolektivnog veselja otvorio je nastup pop dvojca Neki to vole vruće koji su nas pjesmama “California”“Jeans generacija”“Medu moj i šećeru” podsjetili na bezbrižne 80-te i lakoću postojanja. Punokrvni pop zvuk ovog zagrebačkog dvojca bio je odlična uvertira za nastavak glazbenog antivalentinovskog putovanja gdje je sljedeća stanica bio nastup legendarne Alke Vuice.

Na pozornici uz prateći plesni sastav, u nastupu koji je trajao sat vremena, Alka je zabavila publiku hitovima “Laži me”“Ej šta mi radiš”“Ženska posada” dok je “Otkad te nema” izazvao najveći val oduševljenja i ekstatičnih plesnih ritmova publike. Nakon dojmljive Alke, pozornicom je sljedećih sat vremena dominirala Ella i hitovi “Iza ponoći”“Nađi mi ritam”“Nisi me bio vrijedan ti”. Vrhunskim vokalom i suverenim scenskim nastupom, Ella je i u Boćarskom domu dokazala zašto je bila i ostala jedna od najvećih hrvatskih dance zvijezda.

Minea je svoj antivalentinovski nastup otvorila pjesmom “Rano” koju je s njom u glas otpjevala publika. Pjesme “Da me oće Stipe”“Malo fali”“Uberi ljubicu” pratilo je oduševljenje posjetitelja koji su u svakom trenutku  plesom, pjesmom i rukama u zraku bili skupa s Mineom kreatori jednog super pozitivnog zabavnog koncertnog iskustva. Atmosfera je bila na vrhuncu u trenucima izvođenja “Vrapci i komarci” te nezaboravnog hita “Good Boy”. Zabava se nastavila i nastupom dance kraljice I.Bee odnosno Ivane Banfić, koja je nastupom prošetala kroz veliku kolekciju svojih najvećih hitova poput “Šumice”“Ti si bolji”“Nag” te posebno dobro primljene “Godinama”.

Večer odlične zabave završila je ritmovima splitskog benda Kuzma & Shaka Zulu, koja je ovaj “Party za ekipu” zaokružila na najbolji mogući način. Cijelu večer atmosferu je dizao omiljeni DJ Kneža koji je dao svoj obol prije i poslije svakog od nastupa.

** (Izvještaj s drugog dana nastavlja se u tekstu niže) ***

MIXTAPE | Top 7 nezaobilazninih (anti)valentinovskih hitova po odabiru DJ Kneže

Moćno finale AntiValentinova #5 , 15. veljače, obilježio je spektakl začetnika festivala Let 3 te sjajni nastupi grupe Ogenj, Parafa, M.O.R.T.-a i Overflowa.

Rasprodani Boćarski dom i u subotu navečer je ekstatično disao kao jedno, a drugi dan je u potpunosti opravdalo sva očekivanja te “zapalilo” Boćarski dom. Tradicionalna fešta, koja je od prošle godine prerasla u pravi zimski festival, svake godine uspije nadmašiti samu sebe. Ove godine, peti put zaredom, održana je pod sloganom “Niti ljubav, niti karanje, samo tulumarenje!”.

Količina dobre energije osjećala se već samim okupljanjem publike u dvorani, a show je počeo nastupom etno-punk senzacije Ogenj. Koprivnička petorka koja u svom zvuku spaja punk sa etno motivima sjeverne Hrvatske, svoj koncertni nastup otvorila je izvođenjem pjesme “Jedina”. Slijedile su “Ljubaf na najjakše”“Domaj”“Fakinska”. Iz prvih taktova odlične pjesme “Domaj” bilo je jasno zašto je njihov istoimeni album prvijenac osvojio dvije prestižne nagrade Porin, a koncert je bio i odlična prilika za najavu njihova novog albuma “Si kak jen”.

Nakon njih na pozornicu su stigle punk legende, riječki bend Paraf, predvođen Valterom Kocijančićem i Vim Colom. Dobar dio publike došao je pozdraviti pionire punka na ovim prostorima, koji su ovim nastupom nagradili publiku predstavivši znane pjesme iz svih faza karijere. Bio je ovo, od povratka na scenu, njihov najveći nastup, a pjesme “Javna kupatila’’“Fini dečko”“Narodna pjesma” izvedena na sveopće oduševljenje u duetu sa suvremenikom Davorinom Bogovićem, podsjetile su nas na zlatna vremena riječkog punka i dobro rasplesale publiku u dvorani.

Sinjska punk-blues četvorka M.O.R.T., nastavila je antivalentinovsku feštu otvorivši svoj nastup izvođenjem dojmljive skladbe “Isus”. Bend koji se proteklih par godina pokazao kao jedan od najpotentnijih domaćih mladih rock bendova, izveo je i svoje uspješnice “Nina”“Bog”“Pas”.

MIXTAPE | M.O.R.T.-ovih 5 za AntiValentinovo #5

Skladni glazbeni niz AntiValentinova nastavljen je moćnim nastupom koprivničkog Overflowa i pjesmama “From My Lips”“Hit Me”“Doctor”, a odlično raspoložena publika zapjevala je u glas zajedno s bendom možda i najveći hit Overflowa – “Dorothy”. Ovim nastupom Overflow su nas podsjetili na svoje ponajbolje nastupe iz devedesetih, potvrdivši se kao bend u odličnoj formi i bend koji nam je svojim izbivanjem nedostajao na sceni.

Finale večeri i trenutak potpune kolektivne euforije koji su svi s nestrpljenjem čekali, nastupio je kada se Let 3 popeo na pozornicu. Legendarni riječki rockeri otvorili su svoj nastup ekskluzivnom modnom revijom kreacija Ivice Skoke koju je vodio “lovac” HRT-ove Potjere Dean Kotiga.

Petorica rockera u štiklama i šljokicama još jednom su, ovaj puta modnom provokacijom, potvrdili zašto su jedan od najzanimljivijih suvremenih hrvatskih rock bendova. Glazbena institucija, koja u svojem umjetničkom izričaju spaja performans i glazbu, nastup je otvorila furiozno pjesmom “Dijete u vremenu” koju je odmah u glas zapjevao prepuni Boćarski dom. Slijedili su hitovi “Izađi mala”“Tazi Tazi”. Publika je u trenutku izvođenja “Omađijaj me” i “Izgubljeni’’‘‘Profesor Jakov’’ nastavila pjevati ove hitove u glas s Prljom potvrđujući još jedan trijumf Leta 3 na domaćem terenu. U trenutku kada se Letovcima na pozornici pridružio Vuco, prvo u izvedbi vlastitog mega hita ‘‘Podigla me iz pepela’’, a onda zajedničku uspješnicu “Golub Vaso”, cijela dvorana sa rukama u zraku pozdravila je nastup koji će se godinama prepričavati. 

“Ovo je moguće samo na AntiValentinovu!’’, bio je komentar koji su ponavljali mnogi i bili su u pravu. Ovakvu atmosferu i spoj samo naizgled nespojivog, u furioznu festivalsku feštu može se vidjeti samo na AntiValentinovu! Dva dana u Boćarskom domu potvrdila su da je antivalentinovska publika najbolja u gradu kojoj su organizatori zaključno kratko, no jasno, proručili: “Na kraju možemo samo reći hvala svima koji su došli i vidimo se dogodine na AntiValentinovu #6!”

Izvještaj: Dallas Records / Fotografije: Goran Berović

***
Ako ste propustili, mogao bi zanimati intervju u kojemu Ivanka i Mrle, osim o AntiValentinovu pričaju o svojim zajedničkim glazbenim projektima:

INTERVIEW | Ivanka i Mrle (Let 3): “Iskoristili smo predobru ekipu za našu priču o frenkvenciji života”