Basist grupe RHCP svoju životnu priču pretočio je u 400 stranica knjige

(Flea, RHCP / Fotografija: Gatty)

Basist grupe Red Hot Chili Peppers, Michael Peter Balzary – Flea prošle godine potvrdio je da se bliži kraju njegovo pisanje memoara nazvanih “Acid for the Children“.

Knjiga je najavljena još 2014. godina kada je, prema prvom službenom priopćenju, navedeno da će se bazirati na Fleinom životu u New Yorku, o boemskom stilu života s očuhom koji je bio jazz glazbenik te buntovnom životu na ulicama Los Angelesa gdje je s najboljim prijateljem Anthonyjem Kiedisom i još 2 školska frenda osnovao Red Hot Chili Peppers. Najavljen je i detaljan opis složenog, ponekad kompliciranog odnosa (kao prijatelji, ali i kao suradnici) s Kiedisom te detalji iz vremena eksperimentiranja s teškim drogama.

(RHCP, 1988. / Fotografija: Getty)

Ususret izlasku knjige, Flea otkriva kako to neće biti još jedna klasična knjiga o životu rock zvijezde. Iako se radnja nužno referira na RHCP, knjigu je Flea zamislio kao samostalno književno djelo sa životnom pričom koju može čitati i netko tko nije fan benda. Priča je to isprepletena vrtoglavim vrhuncima, ali i raznim padovima koji se događaju kada se netko od životarenja po LA ulicama pretvori u golemu svjetski poznatu osobu.

U službenom sinopsisu stoji: “Njegova sjetna proza, nastala pod utjecajima jazza, oživljuje Los Angeles iz sedamdesetih osamdesetih godina, opisujući pri tom surovu, no veličanstvenu stvarnost prepunu zabave, opasnosti, kaosa i inspiracije koji iskaču iz svakog kutka. To je mjesto gdje je mladi Flea tražio utočište za vrijeme bijega od svog turbulentnog doma. Novu obitelj pronašao je u zajednici glazbenika i umjetnika, ali i ovisnika koji su živjeli na rubu. Većinu vremena provodio je tulumareći i sukobljavajući se sa zakonom. U glazbi je pronašao “ono nešto” – to je bilo mjesto za kanaliziranje frustracija, usamljenosti i ljubavi. U konačnici, to ga je dovelo do trenutka koji mu je promijenio život – do momenta u kojemu je sa svojom duhovnom braćom i partnerima u vragolijama odlučio osnovati bend koji je kasnije postao poznat Red Hot Chili Peppers.”

(RHCP / Fotografija: Warner Brothers)

Proces stvaranja knjige, Flea je prokomentirao: “Zaljubio sam se u pisanje. Nakon svakog sata koje sam proveo pišući osjećao sam se jako zadovoljno i ispunjeno, kao da sam se povezao s dijelom moje kreativnosti koji je ranije bio zapostavljen.”

“Iskreno volim književnost.”– istaknuo je Flea u prošle godine – “Knjige gledam kao svete stvari te ću pišući svoju priču dati sve od sebe kako bih odao čast formi koja je odigrala veliku ulogu u kreiranju onoga što ja jesam.”

Knjiga je trebala biti objavljenja prošle godine, no datum objave pomaknut je za nadolazeću jesen te bi se “Acid for the Children” na policama knjižara i internet trgovinama trebala naći 4. studenog ove godine.

Fanovi koji s nestrpljenjem čekaju priču jednog od najpoznatijih basista današnjice skratiti vrijeme mogu uz autobiografiju Fleinog bendovskog kolege – Kiedis je vlastitu autobiografiju “Scar Tissue” napisao 2014. godine. Zadnji Red Hot Chili Peppers album “The Getaway” objavljen je 2016. godine, a u međuvremenu je bend potvrdio da je u planu i novo studijsko izdanje.

Festivalski superjam članova grupa Pearl Jam, RHCP, GNR i Foo Fighters