Bassekou Kouyate & Ngoni Ba odličnim koncertom otvorili 11. Zagrebački Jazz Festival

Afrička noć uz Bassekou & Ngon i Ba!

Bassekou Kouyate-Ngoni Ba / Fotografija: Davor Hrvoj

Ako je itko sumnjao u epitet “afrički Jimi Hendrix”  koji se veže uz virtuoza s Malija , Bassekoua Kouyatea, nakon ovog nastupa sve su sumnje nestale.

Vrhunske izvedbe ngoniju, tradicionalnom afričkom instrumentu koji ima samo četiri žice u pratnji savršeno usviranog, većinski obiteljskog benda, nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Naime, u Ngoni Ba  sviraju i Bassekouov i sin i nećak, a pjeva njegova supruga , za koju vole reći da je malijska Tina Turner.

Članovi benda  su također bili oduševljeni reakcijama publike u Tvornici kulture. Kroz dvosatnu svirku pokazali su što je sve  moguće odsvirati na raznovrsnim  afričkim instrumentima, a nakon koncerta su se i družili s obožavateljima.

Bassekoua zovu inovatorom, ali istovremeno i čuvarem tradicije. Virtuoz na ngoniju, tradicionalnom afričkom žičanom instrumentu, sličnom lutnji, izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Glazba je za njega platforma gdje izražava svoje stavove o društvu, humanosti, da ukaže na korupciju, potjera negativnosti… Bassekou Kouyate, bio je nominiran za Grammy i ima nekoliko BBC-jevih nagrada i suradnji s kremom svjetske glazbe (Youssou N‘Dour, Ali Farka Toure, Bela Fleck, The Kronos Quartet, Taj Mahal, Damon Albarn). I ništa manje važno, zrači nevjerojatnom karizmom i toplinom.

Band inače na koncertu promovira i hvaljeni aktualni album“Miri“, a nakon Zagreba slijedi nastavak europske turneje.

A nastavlja se i 11. Zagreb Jazz Festival koji se održava uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba u Muzičkoj akademiji u Zagrebu (koncertna dvorana Blagoje Bersa):

22.11. nastupaju Vijay Iyer & Wadada Leo Smith, 24. 11. Aaron Diehl Trio, a 25. 11. Omer Avital Qantar.

Svi koncerti počinju u 19:30. Ulaznice: prodajna mjesta Eventima i www.eventim.hr. Cijene su skuplje na dan koncerta.