Beastie Boys memoari – ”Knjiga je posebna baš kao i bend”

Nismo sigurni sjećate li se, ali nedavno smo rekli da ćemo napisati knjigu o našem bendu. Pa, dovršavamo ju i uskoro će biti objavljena, a ovako će izgledati. Baš nekako lijepo, zar ne? Ima ponešto za svakoga.” – simpatično su najavili članovi Beastie Boysa na društvenim mrežama.

(Beastie Boys Book, foto – Facebook)

Ako je veličina bitna, onda se već sad može pretpostaviti kako će biti pravo zadovoljstvo prelistati ovu knjigu. Prema detaljima objavljenim u službenom priopćenju, knjiga ima 592 stranice, a osim biografije benda sadržavat će rijetke fotografije, originalne ilustracije, kuharicu, strip, kartu New Yorka s označenim mjestima koja su važna za povijest benda, popise mixtape playlista, priče napisane od strane prijatelja benda i još mnoga iznenađenja. Impresivno.

Nema posebnog imena – samo ”Knjiga” (”Beastie Boys Book”). Autori su članovi benda Ad-Rock i Mike D, a stvaranju kompletne priči pridonijeli su i Spike Jonze, Wes Anderson te Amy Poehler.

U službenom opisu obećavaju: ”Knjiga je posebna baš kao što je i bend”. Kroz, kako kažu, panoramski doživljaj, knjiga prati cjelokupnu karijeru benda: ”otkriva i jako smiješne priče iz faze tranzicije od tinejdžerskih nevaljalaca do mladih talentiranih repera, njihovu ranu suradnju s Russellom Simmonsom i Rickom Rubinom, gotovo nemogući uspjeh koji je preko noći ostvario debitantski studijski album Licensed to Ill, ali i neugodne posljedice povezane s uspjehom tog istog albuma, razilazak s Defom Jamom, selidbu u Los Angeles, kako je nastao Paul’s Boutique – remek djelo izvan glazbenih žanrova te ponovo rođenje glazbenika i društvenih aktivista.”

Nesumnjivo je kako će se osvrnuti i na novije datume, uključujući tragičnu smrt Adama Yaucha (MCA) u 2012 godini radi čega su se preostali članovi Michael Diamond (Mike D) i Adam Horovitz (Ad-Rock) povukli sa scene.

Ugovor s izdavačkom kućom Random House zvjerčice Ad-Rock i Mike D potpisali su još 2015. godine. U ime izdavačke kuće Julie Grau izjavila je kako ”Diamond i Horovitz žele da knjiga bude višedimenzionalno iskustvo” te je već tada najavljeno je da će knjiga biti dosljedna bendovom hiper-eklektičnom stilu, s mješavinom slika, glasova i prepoznatljivog humora. Uzevši u obzir sveobuhvatnost i opsežnost sadržaja ne čudi što je od potpisivanja ugovora do predstavljanja finalnog proizvoda prošlo tri godine. Beastie Boys memoari bit će objavljeni 30. listopada ove godine.

Prednarudžbu knjige moguće je izvršiti ovdje: BeastieBoysBook