Bečko predstavljanje konceptualnog jazz albuma “Spiritual Market” Vedrana Ružića

Vedran Ružić (foto: vedranruzic.com)

U subotu, 26. veljače, u prestižnoj Cars & Arts, jednoj od najekskluzivnijih privatnih bečkih galerija, održat će se multimedijalno predstavljanje konceptualnog jazz albuma “Spiritual Market” kontrabasista i slikara Vedrana Ružića, koji je prošloga tjedna nominiran za dva Porina – za najbolji album jazz glazbe i najbolju skladbu jazz glazbe.

Spritual Market” zamišljen je kao Ružićeva glazbena posveta putovanjima Marka Pola te se sastoji od 7 raznovrsnih kompozicija od kojih svaka predstavlja dio te znamenite priče, a popraćen je i umjetnički izuzetnim filmom u režiji sjajnog tandema Ira Tomić i John Kardum, koji su tom sadržaju dali genijalnu vizualnu dimenziju.

U svrhu glazbenog dočaravanja raznolikih predjela koje Polo posjećuje, Ružić u kompozicijama vješto koristi različite zvučne palete pa pored njegovih 5 autorskih kompozicija album sadrži i aražman srednjevjekovnog moteta i jedne tradicionalne mongolske pjesme. Ovakav slojevit koncept, koji je kod nas prepoznat kao jedan od najzanimljivijih događaja na umjetničkoj sceni, nesumnjivo će oduševiti i zahtjevnu međunarodnu publiku u Beču.

Uz film i vanserijsku glazbu, tijekom bečkog će predstavljanja u prestižnom galerijskom prostoru biti izloženi i fotografski radovi redateljskog para, kao i zanimljive slike sâmog Ružića koji svoj rad često opisuje kao pretapanje vizualnog i glazbenog.