Bendovi koji su definirali nove žanrove

Ključni bendovi bez kojih neki podžanrovi ne bi postojali

Jeste li se ikad zapitali kako nastaju žanrovi?

Iako nema prave formule za to i uvijek će biti zanimljivosti vezanih uz to pitanje, neke pravilnosti ipak se mogu uočiti. Uglavnom određen broj izvođača uslijed svojih eksperimentiranja dođe do nešto drugačijeg zvuka koji im se svidi, a kada se to preklopi s tim da u istom vremenskom razdoblju više izvođača eksperimentira s istim temama i zvukovima – situacija postaje općenitija i žanr se počne razvijati. Naravno, da bi stvarno došlo do toga, potreban je publika koja će to prihvatiti i drugi bendovi koji će, inspirirani onim što su čuli, nastaviti širiti “dobar glas”. Potom najčešće uslijede zajedničke turneje te nova vrsta glazbe tada postaje dostupnija i diljem svijeta gdje se opet, neki novi klinici zakače i osnuju svoje stilski slične bendove. U trenutku kad se taj žanr učvrstio, nastupaju fanovi koji se počinju prepirati o tome tko je prvi otkrio neki bend, ali i o tome koji bend je započeo tu “glazbenu revoluciju”. Naravno, oprečnih mišljenja uvijek će biti – što je i dobro, jer što se više priče o tome, izglednije su i šanse da žanr i njegova popularnost dulje opstanu.

Zaključak je dakle, da su žanrovi su zasnovani od skupine bendova i ljudi oko njih, ali s vremena na vrijeme pojavi se bend toliko utjecajan da svojim jedinstvenim izričajem, vizijom ili čisto posjedovanjem “faktora X” planirano ili neplanirano samostalno na scenu lansira potpuno novi, dotad nepostojeći, glazbeni podžanr.

Nekad je riječ o estetici ili načinu na koji se prezentiraju, nekad o catchy ritmu ili riffu ali u svakom slučaju zainteresiraju i druge oko sebe do te mjere da zaključe “Oh, cool – i ja želim ovo raditi.” Ponekad ti ključni bendovi jednostavno iskoče iz već postojeće underground scene pa se tu pojave diskutabilne teme o tome tko je bio prvi, a ponekad publiku zapanje posve novim, dotad nezamislivim stilom. U svakom slučaju, riječ je bendovima koji su se istaknuli, koji su “zarolali” taj novi stil i postali svjetski poznati. Bendovi kojima su utjecali na druge izvođača da čini isto i bendovima zahvaljujući kojima je glazbena scena postala – šarenija, ili – mračnija, ovisno o izričaju. 🙂

Ovo su neki od izvođača bez kojih neki (pod)žanrovi možda uopće be bi postojali:

1. THE MISFITS

Prije grupe Misfits pojam “horror punk” nije postojao kao općepoznat. Postojali su punk bendovi koji nose puno šminke i bendovi inspirirani ikonografijom horor filmova, ali potpuna posvećenost i i u potpunosti izražen takav jedinstveni hardcore, punk glazbeni stil na sceni još nije još nije bio prisutan. Takav stav, uključujući pomno osmišljen imidž i tekstove o izvanzemaljskom sexu ili ubojstvu vukodlaka, dečke iz Jerseya instantno je učinio drugačijima i zanimljivima. Isticanje The Misfitsa na glazbenoj sceni tako je označilo rođenje žanra koji je danas jedan od temeljih stupova punk rock glazbe. Dakle, svaki put kad čujete pjesmu npr. o zombijima, s velikom “WHOA” vokalnim izričajem, postoji jedan bend kojemu se može zahvatili na inspiraciji i pokretanju tog subžanra.

 

2. VENOM

Cronos je poznat po tome što konstantno ističe i podsjeća sve oko sebe kako je Venom prvi upotrijebio izraz “black metal”. Ono što bi svakako trebalo istaknuti je to što je stilski, svojom svirkom, bend postavio temelje pokrenuo cijeli jedan novi žanr kojeg danas karakterizira ekstremnost – od načina sviranja preko motiva koji ih inspiriraju do imidža koji ide uz to. Venom su sve to napravili prvi: od kožnih remenja sa šiljcima i donošenje životinjskih lubanja na pozornicu do žestoke glazbe i tekstova o spolnom općenju s leševima. Iako su gotovo istovremeno sve to činili i bendovi kao što su Bathory i Hellhammer, black metal začeli je upravo ovaj bend iz Newcastlea.

 

3. SUICIDE SILENCE

U istoj minuti kada su fanovi čuli za deathcore, vjerojatno au čuli i za Suicide Silence. Iako je danas znatno manji od nekih podžanrova metal svijeta, kad se pojavio deathcore je odmah postao najpopularniji i najzanimljiviji novi žanr ekstremne glazbe, a sve to zahvaljujući ovoj kalifornijskoj petorki. Naravno, uz formiranje ove scene usko su vezani i bendovi kao npr. The Red Chord, ali prva dva albuma (“The Cleansing” iz 2007. i “No Time To Bleed” iz 2009. godine) koja su Suicide Silence objavili bez imalo oklijevanja donijela su prepoznatljivost i nevjerojatnu snagu žanru. Nažalost, samo nekoliko godina nakon toga, kada je zamah bio na vrhuncu, suosnivač benda, frontmen Mitch Lucker preminuo je 2012. godine što je označilo tužan gubitak inovatora, prvog u svojoj vrsti.

 

4. BLINK-182

U devedesetima je bilo mnoštvo bendova koji sviraju zarazne melodije u obliku mainstream prihvatljivog punk rocka. Iako su svi ti izvođači, npr. Green Day i The Offspring, doveli punk glazbu na razinu radijski prihvatljiv ipak se nisu u potpunosti mogli definirati kao pop-punk. Zabavni i preupadljivi, samodopadljivi i s urnebesno smiješnim greškama oko kojih nisu marili, paralelno opušteni i nabrijani pojavili su se Blink-182. Svojom veselom i energičnom svirkom, izvadili su zarazne punk ritmove iz alternativne ladice u koje se sve povezano s punkom do tad smještalo te velikim, gotovo plesnim, koracima počeo osvajati glazbenu industriju inspirirajući pri tom mnoge tinejdžere da u svojim šarenim kratkim hlačama učine isto to.

5.  

6. NIGHTWISH

U današnje vrijeme velik broj goth meta bendova karakteriziraju romantične s jedne strane, a s druge strane synth-heavy opera melodije, a sve to može se zahvaliti finskom Nightwishu. Ono to je ovaj bend svakako dodatno učinio je uklonio moderno i pretjerano naglašavanje seksepilnosti na koje su se u to vrijeme neke izvođačice fokusirale, a u zamjenu su prigrlili besramni power metal “sturm und drang”. Ne samo da su započeli ovu specifičnu (i iznimno popularnu) nišu heavy metala nego su svijet osvojili u trenutku kada nitko to nije očekivao, ponajviše se albumom “Once” iz 2004. godine. U jednoj sekundi ovi Finci bili su underground fenomen, a već u drugoj bend za kojeg zna cijeli svijet, bend kojeg svi žele vidjeti i bend koji je potaknuo stotine drugih izvođača da stvaraju takvu vrstu glazbe.

 

7. KORN

Na stranu ti što je Korn ostavljao prilično bizaran dojam kad se tek pojavio na rock sceni, ovaj bend karakterizira činjenica da su sami lansirali svoj vlastiti žanr: nu-metal. Ne rap-rock kao Rage Against The Machine, nego upravo nu-metal: heavy metal s uklonjenim svim nepotrebnim ukrasima i dodanom hrpom gnjeva i žestine. To je jedino bilo ostvarivo u mixu za koji se Korn specijalizirao. Kombinacija ranjivosti, sablasnosti i snažne pokretačke energije ono je što je uistinu definiralo ovaj žanr. Kao val na moru, njihove pjesme proširile su se prvo Amerikom, zatim i cijelim svijetom te se zauvijek upisale u povijest rock glazbe.

 

8. BLACK SABBATH

Nevjerojatno je koliko je široko prihvaćeno kako se upravo Black Sabbath smatra začetnicima heavy metala. Veliku ulogu odigrali su, naravno Led Zeppelin i AC/DC, ali uvijek će postojati nijanse kada je riječ o pokretačima koji su značajno utjecali na metal glazbu, a da oni sami sebe nisu smatrali metalcima. Black Sabbath je, s druge strane, nesumnjivo prvi bend okarakteriziran kao metal bend i to zahvaljujući njihovim gitarističkim riffovima i stilu sviranja kojeg danas možemo prepoznati u gotovo svakom podžanru metal glazbe. Sve što je trebalo bio je jedan smjeli gitarist, bubnjarska mašinerija, čvrsti bas i najstrašniji pjevač na planeti!