Beskompromisni „Liliom“ bori se za svoje snove na gostovanju SNG-a Ljubljana u ZKM-u

Sobotna__Liliom_arhiv_HiRes_hires.jpeg2

U programu Europsko kazalište, u Zagrebačkom kazalištu mladih 21. svibnja, s početkom u 20 h, gostuje dramski ansambl Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, s predstavom ‘Liliom’ Ferenca Molnára u režiji Selme Spahić.

Drama „Liliom“ (1909), koja slovi za jedno od najboljih Molnárovih djela, govori o želji koja nadilazi skromne životne uvjete i vodi pojedinca k ispunjenju snova.

Liliom je junak onkraj svake prosječnosti, autsajder, individualist koji ne prihvaća konvencije i beskompromisno slijedi svoje snove i želje, bez obzira na posljedice. Za razliku od mnogih, nije spreman žrtvovati slobodu radi kapitalističkih vrijednosti ili prividnog osjećaja sigurnosti. Zapravo je riječ o čovjeku koji o svemu tome ne razmišlja, iako društvenu nepravdu osjeća na svakom koraku. Impulzivan i nepredvidljiv, ne zna izražavati, a još manje primati emocije. Usprkos mizernim životnim uvjetima, Liliom želi s djevojkom Juli živjeti uzbudljiv, ispunjen, čovjeka vrijedan život. Vjeruje da je moguće raditi ne samo za preživljavanje nego i radi ljubavi. Liliom i Juli ne pristaju na konformistički život kakav živi većina i prihvaćaju posljedice svoga djelovanja.

Liliom _PeterUhanU svijetu „Lilioma“ nije teško prepoznati i svijet koji nas danas okružuje, u kojem si mnogi ne dopuštaju ni snove ni prosvjede protiv društveno-političkih okolnosti. Drugim riječima, ovo uprizorenje Lilioma obilježava kritički pogled na društvo postsocijalističke tranzicije.

Glavne uloge tumače Aljaž Jovanović, Tina Vrbnjak, Petra Govc i Nina Ivanišin.