Fotografija: Katarina Skrbin/Mixer.hr

Od kad su ljudi počeli pisati pjesme, postoje i ljubavne pjesme. Ljubav je univerzalna tema.

Ponekad je teško izraziti osjećaje, a u tome često pomogne upravo glazba. Bilo da ju stvaramo, slušamo ili nekom šaljemo sa (ne)skrivenom porukom, uz glazbu kao da je sve lakše. Ono što zasigurno nije lako, odlučiti je o najboljim pjesmama kad je izbor toliko raznovrstan i velik. Ipak, Ultimate Classic Rock, probrao je 10 vječnih ljubavnih klasika:

10. Queen – ‘You’re My Best Friend’

S albuma: ‘A Night at the Opera’ (1975)

Pjesmu je, posvetivši ju svojoj supruzi, napisao basist grupe Queen, John Deacon. Ovaj emotivna posveta iskrenoj ljubavi izdržava test vremena te je postala jedna od najvažnijih pjesama grupe Queen: u Top 20 nalazi se odmah iza hita “Bohemian Rhapsody”.

9. Fleetwood Mac – ‘You Make Loving Fun’

S albuma: ‘Rumours’ (1977)

Kultni album “Rumours” grupe Fleetwood Mac nastao je u vrijeme ljubavnih preokreta i problema nastalih u samom bendu. Lindsey Buckingham i Stevie Nicks u to vrijeme su okončavali svoju vezu, a brak Johna i Christine McVie također se našao na kliskom teren. Iako “You Make Loving Fun” govori o vezi Christine i tehničara rasvjete koji je radio na turneji, pjesma slovi kao jedna od onih koja vraća nadu u pravu ljubav.

8. Billy Joel – ‘Just the Way You Are’

S albuma: ‘The Stranger’ (1977)

Billy Joel pjesmu je napisao svojoj ženi koja mu je u to vrijeme bila i menadžerica, a nakon što su se razveli glazbenik je odbijao pjesmu izvoditi uživo. Zanimljivost je i to što je upravo ta pjesma bila ključna na Joelovom putu prema slavi i komercijalnom uspjehu te završila kao jedna od esencijalnih ljubavnih pjesama sedamdesetih i osamdesetih godina, a ništa lošiji tretman nema ni danas.

7. Peter Gabriel – ‘In Your Eyes’

S albuma: ‘So’ (1986)

Odmah u startu je bilo jasno kako je riječ o prilično dobroj ljubavnoj pjesmi, kao i to da je album “So” prepun bezvremenskih skladbi. Zbog mnogo razloga, uključujući jedno od najboljih vokalnih interpretacija Petera Gabriela, pjesma se jednostavno uvukla u etere, na top ljestvice, klupske stiskavce te pod kožu i u srca publike…

6. Led Zeppelin – ‘Thank You’

S albuma: ‘Led Zeppelin II’ (1969)

Poznati po čestim zabavama s groupie djevojkama i po “hammer of the gods” hvalisanju pa tako i mnogim pjesmama koje govore upravo o tome, u javnost je ponekad izašla i nježnija strana članova grupe Led Zeppelin. Robert Plant tako je napisao predivnu zahvalu svojoj ženi koja se našla na kultnom drugom albumu benda: “If the sun refused to shine, I would still be loving you / When mountains crumble to the sea, there will still be you and me.”

 

5. The Rolling Stones – ‘Wild Horses’

S albuma: ‘Sticky Fingers’ (1971)

Iako singl nije dospio u Top 20, “Wild Horses” je jedna od najpopularnijih pjesama grupe The Rolling Stones. S primjesama country elemenata, balada koju supotpisuju Mick Jagger i Keith Richard svakako je i jedna od njihovih najvećih ljubavnih pjesma.

4. Paul McCartney – ‘Maybe I’m Amazed’

S albuma: ‘McCartney’ (1970)

Među pjesmama s prilično čudnim dijelovima i spojenima od frakcija ideja nastalih još u vrijeme Beatlesa, a okupljenima na debitantskom samostalnom albumu Paula McCartneyja našla se i fenomenalna balada “Maybe I’m Amazed”. McCartney ju je posvetio svojoj ženi Lindi i jedna je od njegovih najboljih (i najmanje budalastih, što je inače tipično za McCartneyja) balada te se već prije službenog studijskog izdanja u Americi smjestila u Top 10 radijskih hitova.

3. The Beach Boys – ‘God Only Knows’

S albuma: ‘Pet Sounds’ (1966)

Pjesmu opisuju kao veličanstvenu skladbu koja sadržava neke od najnevjerojatnijih melodija ikad napisanih. Pjesma (i opis) govori sama za sebe stoga ne čudi da su ju kroz godine obradili i izvodili i mnogi drugi poznati glazbenici. “God Only Knows” je proglašena jednim od najznačajnijih glazbenih postignuća 20. stoljeća.

2. Elton John – ‘Your Song’

S albuma: ‘Elton John’ (1970)

Usprkos tome što sadržava nekoliko čudnih stihova “Your Song” je sama esencija čiste ljubavi izražena kroz pjesmu. Navodno su ju Elton John i Bernie Taupin napisali u nešto manje od 30 minuta te zasigurno nisu bili svjesni da su u tom trenu stvorili bezvremenski hit koji je obilježava tu eru. Zanimljivost je i da je upravo “Your Song” prva pjesma s kojom je Elton John ušao u Top 10 singlova.

1. The Beatles – ‘Something’

S albuma: ‘Abbey Road’ (1969)

Proglašena je najboljom ljubavnom pjesmom popularne četvorke, ali i jednom od najboljih njihovih općenito, no “Something” nije djelo niti jednog od dvojice “glavnih hitmejkera, Johna i Paula. Pjesmu je napisao George Harrison inspiriran James Taylorovim stihom “Something in the Way She Moves” koji također otvara pjesmu. Za razliku od većine pjesmama s ovog popisa, Harrison je tvrdio kako pjesmu nije napisao za svoju ženu. Neovisno o tome da li je jednostavno imao ljubav kao inspiraciju ili je možda imao nekoga i u mislima, Harrisonova “Something” i danas slovi kao jedan od najvećih ljubavnih proglasa ikad napisanih što potvrđuju i činjenica da ju je obradilo više od 50 profesionalnih glazbenika.