Billie Joan – glas nove generacije autorske glazbene scene

Billie Joan, umjetničko ime iza kojeg svojim likom i djelom stoji izvrsna mlada kantautorica Ivana Pezo, polako postaje sinonim nove buntovne generacije autorskih glasova na glazbenoj sceni.

Debitantski album “Barren Land” mlade autorice objavljen je u travnju ove godine za nezavisni Juda Records i donosi sirove i neobrađene emocije, a njihova iskrenost i beskompromisnost naglašena je britkim tekstovima isprepletenima eklektičnim zvukom folk gitare i karizmatičnim scenskim gardom.

Neporecivi autorski talent u nastajanju doveo je Billie Joan do pozornice rasprodanog izdanja INmusic festivala, a upravo pred njezin jučerašnji nastup imali smo priliku razmijeniti koju riječ s ovom intrigantnom damom naoružanom akustičnom gitarom.

Iza Billie Joan je period burnog rasporeda, a kako stvari stoje – priča se i dalje nezaustavljivo kotrlja. Uz objavu tvog debitantskog studijskog izdanja, zaredalo se tu nastupa na nemalom broju domaćih i regionalnih festivala, a kao kruna svega pred tobom je nastup na prvom rasprodanom INmusicu u povijesti ovog zagrebačkog festivala.  Jesi li ukrotila pozornicu ili postoji još uvijek određeno uzbuđenje pred nastup?

Billie Joan: Heheh, nisam je ukrotila, divlja je to kobila, ne znam hoću li je ikad ukrotiti. Primirila se ipak, navikla je.

Billie Joan, foto: Ana Kujundžić

Kao kantautorici koja je ipak u svojim glazbenim početcima predvodila bend, samostalan nastup na pozornici pred publikom neupitno predstavlja jedan intiman moment ogoljavanja vlastite osobnosti i emocije. Što za tebe predstavlja taj  doživljaj dijeljenja sebe s publikom na stageu, uronjeni u jedan novi trenutak i sasvim novu atmosferu?

Billie Joan: Predstavlja neopisiv osjećaj, kombinaciju ushita i opuštenosti, volim tu razmjenu energije između izvođača i publike koja je posebna na svakom mjestu.

Tek nedavno objavljeni album „Barren Land“, objavljen za Juda Records, ostavio je dojam i na kritiku i na publiku. Emocije su predstavljene sirove i neobrađene, a tvoja iskrenost i beskompromisnost unatoč jednom predznaku anti-estetike rezultirale su tihim prihvaćanjem, čak se usudim reći suosjećanjem između tebe kao autorice i slušatelja koji ne ostaje imun na ono što predstavljaš svojom glazbom. Sad s jednim odmakom, nakon što je album objavljen, kako ga ti osjećaš? Ostaje li osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti?

Billie Joan: Definitivno ostaje i ne vjerujem da će nestati, no ja sam bila jednako tako ispunjena kad sam ga napokon završila jer sam jaaako dugo čekala na pravi trenutak. Sama činjenica da je on gotov donio mi je nekakav osjećaj razrješenja.

Neki su osjetili da ti leže pjesme sjetnijeg prizvuka i da upravo one nose ovaj album. Da li bi se osobno složila s takvom konstatacijom?

Billie Joan: Ne znam, meni je ugodna ta kombinacija sjete i ljutnje u jednom. No svatko će odabrati one koje ga iz nekog razloga dirnu na neki način. Bitno da je glazba izazvala emociju.

Taj jedan grubi, sirovi pristup zvuku nešto je čime je inače obojan izričaj folk glazbenika, no britki tekstovi svakako doprinose uvjerljivosti ovog albuma i kao takvi ističu te kao jedan od snažnijih autorskih glasova na našoj sceni. Zoran Stajčić s portala Ravno Do Dna ostavio je markantan komentar u svojoj recenziji albuma izjavivši da je Billie Joan protestna kantautorica. Od ovog protestnog prizvuka osobno se nisi nikada ogradila, pa eto – koji je tvoj osobni komentar? Što te pokreće u pisanju ovakvih tekstova koji su daleko od trivijalnih na koje smo nažalost do sad već postali imuni na domaćoj sceni?

Billie Joan: Tekstualno se ne libim dotaknuti svih tema, ali ne znam jesam li dostojna naslova protestna… Lako je reći nešto, a puno teže učiniti. Pokreće me naša državica i bijes mladih ljudi u njoj.

S pisanjem si se počela baviti dosta rano, s 13 godina, ako se ne varam?

Billie Joan: Da, jako mlada i zelena, buntovna i na pragu puberteta. Možete samo zamisliti kako su te pjesme mjenjale raspoloženja…

Taj jedan moment stvaranja nastavlja se snažnim tempom. Načuli smo da je u pripremi novi singl praćen zanimljivim video uratkom (prvim službenim, ako se ne varam?). Otkrij nam nešto više o tome…

Ne smijem još, psst… Riječ je o zadnjoj pjesmi na albumu, “Oh my dear Reverend”. Otkrit ću samo da ga možemo očekivati 09. srpnja, a činjenica da je na njemu radila talentirana Anita Nadj dovoljna je pozivnica da ga svakako pogledate.

U kojem smjeru Billie Joan nastavlja dalje?

U pravom smjeru 🙂

U pravom smjeru možete krenuti i vi, prateći Billie Joan na njezinoj ljetnoj mini turneji i to sljedećim rasporedom:

  • 30.06. – Billie Joan; Art Radionica Lazareti; Dubrovnik
  • 08.07. – Billie Joan; River Pub; Rijeka
  • 21.07. – Billie Joan; SARS Festival; Sinj
  • 25.07. – Billie Joan; Tam Tam festival; Sućuraj; Hvar
  • 04.08. – Billie Joan & The Yellow Buzz; Evergreen Grin Festival; Čitluk; BiH
  • 06.08. – Billie Joan; Kaštelanske Rock Večeri
  • 11.08. – Billie Joan; Šakan festival; Brela

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)