Boris Štok, široj javnosti poznat kao nekadašnji frontman i suosnivač višestruko nominirane i nagrađivane riječke grupe Quasarr, otisnuo se prošle godine u solističke vode spreman za nove izazove koje ova kreativna sloboda donosi.

Riječki vokalist karizmatičnog glasa ne skriva uzbuđenje u ovom procesu istraživanja vlastitih granica i novonastalu promjenu smatra nužnom u kontekstu kreativnog razvoja. Danas, na krilima pozitivne energije i u iščekivanju premijernog nastupa u zagrebačkoj Tvornici kulture, otkrio nam je riječ više o izazovima, ali i dragocjenim momentima svoje nove glazbene avanture.

Dočekali smo i to, tvoj prvi samostalan koncert u Tvornici kulture 4. studenog. Iako ti nastupi pred zagrebačkom publikom nisu strani, samostalan nastup na pozornici neupitno predstavlja jedan intiman moment ogoljavanja vlastite osobnosti i emocije. Što za tebe predstavlja taj doživljaj dijeljenja sebe s publikom na pozornici, uronjeni u jedan novi trenutak i sasvim novu atmosferu?

Boris Štok: Nastup me uvijek ispuni adrenalinom i nekom pozitivnom energijom. Gledam se dati 150%, kompletno, emotivno i fizički. Za mene su koncerti prije svega zabava, a kada se dogodi povratni feedback sa publikom, osjećaj je fantastičan.

Iza sebe imaš bogato glazbeno iskustvo; s Quasarrom si dijelio dugi niz produktivnih godina kao vokal i koautor glazbe te si s grupom snimio tri studijska albuma, a tu je i Manofon… Biti dio kolektiva ima svojih prednosti, no odlučio si se istražiti sebe i svoje vlastite kreativne mogućnosti. Rezultat je tvoje extended play izdanje „Puls”. Sada kada kontroliraš cijeli kreativni proces, koje je sve izazove sa sobom donijela ta sloboda i gdje te nosila inspiracija prilikom njegovog stvaranja?

Boris Štok: Mislim da sam sa Quasarrom postavio ljestvicu dosta visoko u kvalitativnom smislu, pa sam želio tako i nastaviti. Međutim, najviše od svega htio sam uživati i stvarati neopterećeno da prije svega ja budem zadovoljan u svojoj koži. Odgovornost i količina posla sada je puno veća, financijski je to puno zahtjevnije jer ipak je ovo novi početak. Ali sretan sam da imam priliku raditi kako ja želim, zvukom stilski i vizualno.

Uzbudljiv izazov poput ovog projekta sigurno je bio jedan od razloga zašto si požurio s objavom prvih autorskih uradaka? Koliko smo upoznati, ovo mini izdanje ne isključuje objavu dugosvirajućeg studijskog izdanja. U kojem smjeru teku planovi za isto?

Boris Štok: Odlučio sam se za pristup singlovima, jer mislim da se vrijeme promijenilo i da je puno bolje dati pjesmama vremena da zažive kod publike, u eteru i medijski. Ovo EP izdanje uključuje šest pjesama, što je nekima album, ali mislim da daje lijepi presjek zvuka i smjera u kojem idem. Album sam već napravio, ostaje samo za probrati pjesme, a izaći će na proljeće.

Ekspresivna i senzualna pjesma „Ove misli” kojom si se predstavio publici u novom kontekstu nastala je kao rezultat suradnje s Jadrankom Ivaniš Yayom. Yaya je tek jedna od mnogih karizmatičnih glazbenih ikona s kojima si surađivao. Tu se svakako ističu tvoji susreti s Josipom Lisac, Zoranom Predinom, Gabrijelom i Marijanom iz Nole, Markom Toljom, Damirom Martinovićem Mrletom i Ivankom Mazurkijević… Koliko su ovakve glazbene veličine utjecale na tebe kao kantautora i tekstopisca?

Boris Štok: Stilski nisu, ali od svakoga se može nešto naučiti. Lijepo je kad s tim ljudima podijeliš scenu, trenutak. Ali Josipa Lisac svakako svojim iskustvom, profesionalnošću i načinom na koji pristupa glazbi odskače od svih ljudi sa ovih prostora. Biti svoj, beskompromisan i ustrajati na svome stilu je po meni smjer kojim treba ići bez obzira što je to daleko teži put.

Svaki glazbenik sa sobom donosi cijelu paletu momenata koji su oblikovali njegov kreativni smjer. Koji su momenti definirali tvoj put?

Boris Štok: Svaki novi tren, koncert, nova pjesma…sve me to mijenja i oblikuje. Kada se prepustiš kreativnom procesu i odlučiš svoju emociju i ekspresiju podijeliti sa drugima, to znači stalno razvijanje i rad na sebi.

Da se primjetiti da si na svom prvom izdanju u jednoj mjeri odao počast zvuku ’80-ih obradom pjesme Denis & Denis, a koliko smo upoznati, u tvom trenutnom procesu stvaranja našlo se tu još zanimljivih suradnji?

Boris Štok: Je, napravio sam nekoliko obrada (Idoli, Šarlo akrobata itd.) i sigurno će se neke naći na albumu.

Radujemo svim novim projektima i pjesmama koje će nastati kao rezultat tvog umjetničkog putovanja. U iščekivanju tvog nadolazećeg nastupa, otkrij nam dio planova za naredni kreativni period…

Boris Štok: Za idućih 6 mjeseci, imam u planu svirati što više dobrih koncerata, napraviti još pokoju pjesmu za album, snimiti nekoliko live session videa, a u veljači izdati novi singl i video, na proljeće izdati album…itd. 🙂

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)