Borna Šercar’s Jazziana Croatica – Vještice, mitovi i vrhunska glazba

Dugoočekivani spot za pjesmu "Klek's Witches" benda "Borna Šercar's Jazziana Croatica", konačno je ugledao svjetlo dana.

Dugoočekivani spot za pjesmu “Klek’s Witches” benda “Borna Šercar’s Jazziana Croatica”, konačno je ugledao svjetlo dana. Riječ je o sportu koji je ljetos sniman na zagrebačkom Bizeku, ali i na samom Kleku. U njemu je bend po prvi puta u karijeri surađivao s članicama ansambla narodnih pjesama Lado. Rezultat je zaista spektakularan.

“Sretan sam što je spot “vani” i jedva čekam saznati kako će se publici svidjeti. Meni, kao i mojim dragim članovima benda, djevojkama iz Lada, kao i cijeloj ekipi, bilo je super i već planiramo snimiti nešto slično.” priznaje Borna Šercar, bubnjar i frontman benda, koji za suradnike ima samo riječi hvale. Svima im se zahvaljuje, baš kao i Gradu Zagrebu, koji je sufinancirao cijeli projekt.

Spot traje gotovo pet minuta, a u njemu se, osim Borne i Ladarica, vide i drugi članovi benda: Vojkan Jocić na saxu, Elvis Penava na gitari i Hrvoje Galler na klaviru. Za kostime i rekvizite bili su zaduženi režiser spota Zdenko Barišić, inače poznati umjetnik i autor mnogih animiranih filmova, ilustracija i spotova te stilistica Ivana Bilić. Planula je vatra, plesalo se oko nje, sviralo se, čaralo… Kao što se u spotu vidi, dio kadrova sniman je iz zraka, a ima i posebnih efekata i animacija.
 
“Originalno sam pjesmu napisao u instrumentalnoj verziji, ali sam već tad pomišljao o stihovima. Na našem petom albumu “Rise After Fall”, kojeg smo lani objavili, ova je pjesma bez teksta. Dugo se već bavim idejom kako spojiti glazbu i tekst. Možda malo čudno zvuči, ali meni kao instrumentalisti nije samo tako napisati stihove. Pišem ja poeziju, ali uvijek imam respekt prema dobrim stihovima, kakve su znali napisati recimo Arsen ili Runjić i drugi… S druge strane, mi smo jazz bend, no ja sam uvijek želio spajati taj zvuk a domaćim etno melosom. Ova je pjesma savršen primjer toga i nadam se da će je publika voljeti onoliko koliko je mi volimo.” ističe Šercar, koji je, priznaje, o suradnji s Ladom razmišljao zadnjih desetak godina, otkako je osnovao Jazzianu.

Tijekom vremena surađivali su s vrhunskim vokalistima, među kojima su Josipa Lisac, Valentina Fijačko Kobić, Tamara Obrovac, Ana Jembrek, kao i instrumentalistima, među kojima su Ivana Kuljerić, Matija Dedić, Ernie Watts i brojni drugi.

“Projekt “Klek’s Witches” je zaista kruna mojeg umjetničkog stvaralaštva. Cijeli proces, zapravo ga možemo nazvati projektom, traje već dvije godine. Najprije sam došao na razgovor s umjetničkim voditeljem LADA, Andrijom Ivančanom, a potom smo korak po korak radili dok nismo napravili ovaj spot. Trebale su one to najprije uvježbati, pa smo snimali skladbu, pa smo, evo, na kraju snimili i spot. Glazba nije tipična, jer nije riječ ni o popu ni jazzu, pa bih rekao da je to nova, hibridna umjetnička forma, u kojoj sam htio povezati virtuozne instrumentalne dionice i tipično pjevanje Ladarica… Na kraju krajeva, prvotna ideja Jazziane bila je da budemo predvodnici pronalaženja modernog, autentičnog, hrvatskog glazbenog izričaja.” zaključuje Šercar.