Brain Production – bend koji se ne da povući na dno

Brain Production, fotografije: Domagoj Doko

Otočki majstori riffa i žestine, kako ih od milja zovu, donijet će večeras dašak rockerske svježine u metropolu. Danas, 24. veljače, u KSET-u imat ćemo priliku provjeriti kako zvuče olujni Valovi o stijenu moćne petorke Brain Production s Krka.

Kako je prilikom predstavljanja izjavio Teo Marević, basist, prateći vokal i tektopisac benda, album „…iako blago pozitivniji od prethodnog, uglavnom govori o krajnostima osjećaja, stanja duha, međusobnog odnosa, ali i o političkoj, intelektualnoj i moralnoj septičkoj jami, te je svojevrstan krik razuma zatrpanog u svim ljudskim izdrkotinama, govnima i jadu koje ovo vrijeme donosi pred mladu osobu željnu promijene“.

Nalovnica albuma “Valovi o stijenu”

Kako nam se svidjelo ono što smo preslušali, iskoristili smo njihov dolazak u Zagreb da nam Teo otkrije još koju riječ više o albumu, kao i o samoj ideji vodilji koja gura bend naprijed.

Ispričaj nam riječ više o vašem posljednjem glazbenom putovanju. Koja je bila premisa iza posljednjeg izdanja?

Htjeli smo napraviti album koji ima neku priču, a ne da je samo skup pjesama. Mislim da smo uspjeli dotaknuti neki naš stil koji u svakom mislu podsjeća na apokalipsu, pa smo stoga zaključili da ćemo neko vrijeme njegovati taj apokaliptični stil.

Zašto “Valovi o stijenu”? Koje ste to čvrste temelje željeli razbiti? Odakle taj opipljivi nemir?

“Valovi o stijenu” je prvo snažna pjesnička slika. Vrlo jednostavna. A malo ironično smo se poigrali s činjenicom da kad želiš nešto napraviti kako treba moraš udarat tisuću godina po istom, kao i valovi o stijenu.

Album je predstavljen kao zreliji, stilski fokusiraniji nastavak vašeg debitantskog albuma “Osam”. Što je proces njegovog nastanka značio za vas kao bend i kao glazbenike u kontekstu sazrijevanja?

Paralelno uz rad na drugom albumu “Valovi o stijenu” odrastali smo i kao osobe i kao glazbenici pa smo u tom periodu surađivali s raznim muzičarima i ovladali malo bolje kompozicijom. Album u glazbenom smislu puno konkretniji, s čvršćim formama, a tekstualno puno pitkiji, oštriji, smisleniji i cjelovitiji od prvog  albuma.

Prilikom objave naslovnog singla “Valovi o stijeni” u kontekstu stvaranja, kao i u kontekstu odabira redatelja spota, istaknuli ste važnost faktora odrastanja u sredini gdje sve moraš stvoriti sam. Na koji način je vas oblikovala otočna sredina, iako ne sumnjam da se to može odnositi na generalno podneblje u kojem danas egzistiramo?

Pa upravo to što si rekla. Mislim da ako želiš napraviti nešto novo, moraš krenut od nule, bez preskakanja. Otok je, iako blizu Rijeke, izolirana sredina gdje puno ranije od gradskih vršnjaka shvatiš kako svijet funkcionira, da moraš sam stvoriti uvjete u kojima ćeš rast i okruženje u kojima ćeš se kretati. Razlika od kopna je najviše u tome što ne možeš birati isključivo istomišljenike s kojima ćeš se družit, nego moraš naučiti prihvatiti različita mišljenja i funkcionirati u takvoj okolini.

Kroz jednu objektivnu prizmu, da li biste mogli definirati što novo i zanimljivo svojim glazbenim projektom donosite na hrvatsku glazbenu scenu?

Prije svega, mi smo bend, ne projekt. Teško je govoriti o sebi, a kamo li biti objektivan. Ono što znam i što osjeća naša publika jest to da smo iskreni i da ne glumimo nešto što nismo. To nam stalno govore na nastupima. Mislim da na hrvatskoj glazbenoj sceni nažalost ima tek nekoliko bendova koji zvuče kao konkretan bend, a da pjeva na hrvatskom jeziku.

Među tih nekoliko mi smo jedini koji se ne boje istraživati sva polja glazbe i bez straha spajamo najintimniju baladu i žestoku rokačinu. Trudimo se svaku pjesmu izvrtiti dok ne dobijemo nešto što nas ne podsjeća na neku drugu i nikad ne igramo na sigurno. Drugim riječima, ne opterećujemo se trendovima i dobro se osjećamo s time šta radimo.

Svoje albume objavili ste na internetu uz besplatan download. Koji je vaš stav po tom pitanju općenito i što vas je ponukalo na taj potez?

U ovom trenutku smo najbliže diskografskom ugovoru do sad, prije ovog albuma nije bilo previše zainteresiranih izdavača.  Možda griješimo, ali za sada se pokazalo kao dobar potez. Tko bi nas inače slušao? Hahaha!

U tom umreženom, internetskom svijetu – koliko ovakav pristup efikasno pomaže (ili odmaže) današnjim bendovima da se iskažu i promoviraju na tržištu?

Mislim da nam odmaže jer u moru gluposti teško je isplivati samo zahvaljujući kvalitetnoj glazbi, a više pali neka furka. Tek se odnedavno bavimo time jer smo to smatrali nevažnim. Nažalost, prevarili smo se. Hešteg kameno doba.

Brain Production / Fotosekcija KSET-a

U pokušaju da nađete svoje mjesto na domaćoj glazbenoj sceni, koji je vaš pogled na trenutno stanje?

Mislimo raditi najbolje što možemo, a s vremenom će ljudi to prihvatiti ili nastaviti ignorirati, haha. Hrvatska scena je malo previše opterećena kako će izgledati na fejsu, a manje se bave teškim radom. Čast izuzecima.

Svaki glazbenik, svaki bend sa sobom donosi cijelu paletu momenata koji su oblikovali njihov kreativni smjer. Koji je to trenutak definirao vas osobno?

Uf. Teško je izdvojiti jednu stvar, ali definitivno želja i potreba za stvaranjem.

Koja je vizija pred bendom Brain Production?

Neprestano razvijanje.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)