Bruno Mars dominirao jubilarnom 60. dodjelom nagrada Grammy

Apsolutni pobjednik nagrada, Bruno Mars

Sinoć je u njujorškom Madison Square Gardenu održana jubilarna 60. dodjela nagrada Grammy za izuzetne doprinose u glazbenoj umjetnosti i diskografiji, koju dodjeljuje NARAS, američka Akademija za diskografsku umjetnost i znanost.

Po 60. put glazbenici su nagrađeni za svoje djelovanje u protekloj godini, a show koji je još jednom okupio svu svjetsku kremu glazbenog i showbusiness svijeta vodio je slavni komičar James Corden, najpoznatiji po svojem duhovitom glazbenom serijalu Carpool Karaoke.

Kendrick Lamar dominirao je rap kategorijama, otvorio show vatrenim nastupom uz članove U2 i snažnom porukom protiv rasizma te pokupio četiri nagrade u kategorijama Najbolji rap album, Najbolja rap pjesma, Najbolja rap izvedba i Najbolju za najbolju rap/pjevanu suradnju. No, pravi pobjednik sinoćnje dodjele nagrada bio je Bruno Mars koji je u paketu od šest osvojenih Grammya osvojio nagradu u svim važnijim kategorijama – za najbolji album, singl i pjesma godine.

Kendrick Lamar i U2

Ed Sheeran osvojio je dva Grammyja, iako se na dodjeli nije niti pojavio, Portugal. The Man slavio je u kategoriji Najbolji pop duo, a Najbolja dance snimka je ona LCD Soundsystema. Najbolji rock singl ove godine imali su Foo Fighters, najbolji rock album The War on Drugs (A Deeper Understanding), najbolji alternativni album: The National (Sleep Well Beast), najbolju metal izvedbu Mastodon, a posebno iznenađenje jesu legendarni njemački pioniri elektroničke glazbe Kraftwerk koji su nakon pola stoljeća osvojili je prvi Grammy u kategoriji najbolje elektroničke dance glazbe za live nosač zvuka “3-D The Catalogue”. Posthumno su nagrade dobili Leonard Cohen i Carrie Fisher, a Alessia Cara osvojila je nagradu za najbolju novu umjetnicu postavši tako jedina žena koja je na ovogodišnjim Grammyjima osvojila značajniju nagradu.

Alessia Cara

Od sveukupno 86 kategorija, žene su slavile u svega njih 17, što je djelovalo posebno poražavajuće s obzirom na činjenicu da su #TimesUp i #MeToo pokreti vladali pozornicom i crvenim tepihom Grammy nagrada. Popularna pjevačica Lorde bila je jedina žena nominirana u kategoriji Najbolji album godine svojim odličnim uratkom “Melodrama”, no ova novozelandska senzacija odbila je nastupiti na nedjeljnoj ceremoniji dodjele nagrada. Navodno jedino Lorde u ovoj kategoriji nije ponuđen solo nastup već joj je ponuđeno da nastupi s drugim izvođačima u odavanju počasti preminulom Tom Pettyju, a to je prema izvorima Varietyja i razlog njezinog odbijanja nastupa.

Sve dobitnike po kategorijama možete pronaći ovdje.