Bugarski ethereal etno dark sastav Irfan uz labinski Loell Duinn u klubu Boogaloo

Bugarski ethereal etno dark sastav Irfan u sklopu svoje europske turneje će po prvi put posjetiti Zagreb. Koncert će se održati u srijedu 14. lipnja u zagrebačkom Bogaloo Clubu.

Opus grupe Irfan se može opisati kao elektro-akustična fuzija world musica koja se oslanja na balkansku, bliskoistočnu, sjeverno afričku te indijsku glazbenu tradiciju. No, najlakše ih je opisati uspoređujući ih sa legendarnim Dead Can Dance čije pjesme Irfan ima na svom repertoaru. Tu poveznica ne bi bila završena jer Dead Can Dance, koji su izvorno iz Australije, u nekim svojim djelima koriste izvornu Bugarsku glazbu kao svoju inspiraciju pa možemo reći da je povezanost interaktivna, tako da se ne radi samo o kopiji već mnogo više od toga. U svakom slučaju ako volite Dead Can Dance, sviđat će vam se i Irfan. Irfanov repertoar je protkan srednjovjekovnim i bizantskim elementima koji do izričaja dolaze u eteričnim i mističnim ženskim  vokalima.  Irfan u svojoj glazbi koriste tradicionalne bugarske, turske, perzijske te indijske žičane i puhačke instrumente i udaraljke protkane modernim elektronskim zvukovima.

Irfan su objavili tri albuma te potpisuju glazbu za nekoliko filmskih i kazališnih ostvarenja.  U posljednjih deset godina uspješno su nastupali uzduž Europe, te su bili gosti najvećih europski Gothic i Neo Folk festivala poput Wave Gotik Treffen,  M’era Luna, Summer Darkness, Festival-Mediaval, Castlefest, Folkwoods, Colours of Ostrava, Entremuralhas.

Uz Irfan, kao posebni gosti će se po prvi puta u Zagrebu predstaviti i jedana od najzanimljivijih i najmističnijih grupa sa ovih prostora, Loell Duinn. Riječ je o labinskom ethereal neo-folk bendu, specifičnog zvuka – teže nježnim, melankoličnim melodijama povezujući etno-folklorističke elemente u modernoj izvedbi. U skladbama kombiniraju zvukove lokalnog istarskog podneblja s arapskim, španjolskim te balkanskim temama uz povremenu uporabu zakonitosti klasične glazbe i povijesnih melodija renesanse i baroka, dok se pri pisanju tekstova koriste raznim jezicima: hrvatskim, lokalnim dijalektom (labinjonski), engleskim, švedskim te naposljetku i izmišljenim jezicima.

Nakon koncerta će se nastaviti Dark Side party na kojem će Tomi Phantasma zavrtiti dark glazbu sa naglaskom na ethereal, etno, folk,….kao i naravno darkwave i gothic klasike. A pošto je idući dan neradni očekujemo da će se fešta nastaviti do ranih jutarnjih sati.

Vrata će se otvoriti u 20 sati a početak koncerta je najavljen za 21 sat. Cijena ulaznica iznosi 60 kn u pretprodaji dok će ulaznice na dan koncerta koštati 80 kn.

Ulaznice se mogu kupiti na slijedećim pretprodajnim mjestima: Dirty Old Shop – Tratinska 18 (online: http://www.dirtyoldempire.com/shop/ i 01 5573 888), Kloto – Masarykova 14, Purgatory – Ozaljska 46, Octopus Piercing Studio – Gundulićeva 31, Rockmark – Berislavićeva 13, Vallhala Metal Bar – Radićeva 25. Eventim sistem www.eventim.hr.

Ulaz samo na Dark Side party nakon koncerta će iznositi 20 kn i ulaznice će se moći kupiti samo na ulazu.