Dočekali smo i taj dan – najvažniji death metal band današnjice, Cannibal Corpse, stiže večeras, 20. lipnja u Boogaloo. Ovu zagrebačku metal svetkovinu na neradni dan upotpuniti će nastupi perspektivnih švedskih metalaca Unfound Reliance i Carnosus.

Kako bismo vam pomogli kratiti ove posljednje sate slatkog ičekivanja, zajedno s Carnosus smo pročešljali povijest ovog benda i otkrili nešto više o njihovom debitantskom albumu koji će predstaviti večeras pred zagrebačkom publikom, ali i što je to u Švedskoj što nagoni bendove da se priklone metal zvuku i kako se mlade od školskih dana nastoji privući glazbi.

Švedska petorka dolazi iz grada Orebroa, a večeras će nam servirati kombinaciju death i thrash metala za koju su uzore pronalazili u bendovima kao što su At The Gates i The Black Dahlia Murder. Sedmožičani bas, kao i specifičan black/death vokal bit će samo šlag na torti brutalnog metal zvuka.

Kako biste nekome tko nikad nije čuo vašu glazbu opisali njene glavne karakteristike? Tko je i što utjelovljuje Carnosus?

Novi fan od naše glazbe može očekivati nekoliko stvari – rifove koji kombiniraju melodične zvukove švedskog death metala s grooveom američkog deatha i thrasha. Groovy dijelovi su pomiješani s divljim blast beatovima, tehničkim soloima, pomalo iznenađujućim bas linijama i vokalima čiji je raspon sve od smrtnih ”growlova” do zacrnjenih krikova i prljavog režanja. Naš zvuk je u osnovi sve ono što volimo u jednom, svježem pakovanju! I sigurni smo da će vam se svidjeti.

Kad se prisjećate prvih dana benda, recite nam kako ste počeli s glazbom? Što vas je inspiriralo da krenete na ovu vrstu putovanja? Kako ste se udružili i što vaše partnerstvo čini tako posebnim?

Svaki član benda došao je u ovaj bend i na scenu na svoj vlastiti način. Naš bubnjar, na primjer, s metalom je započeo kad je imao pet godina, dok su ostali na taj put krenuli kasnije. Carnosus je započeo sa samo dva momka koji su pisali melodične metal riffove 2009. Nešto kasnije neki od nas pohađali su istu srednju školu i vrlo brzo pronašli smo basista. Sad smo bili kompletan projekt i snimili smo naš prvi demo-EP u našoj školi, a svirali smo i na nekim lokalnim koncertima, uglavnom s hardcore bendovima. Završivši školu naš pjevač i originalni kreator benda napustio je grad i morali smo pronaći novi vokal. Srećom, naš basist pohađao je istu školu kao momak koji je znao kako pjevati oštre vokale i pitao ga je bi li nam se pridružio na probama. On je pristao i još uvijek je dio benda. Što se tiče toga zašto smo htjeli svirati glazbu uživo, to je bilo zato što smo poznavali mnogo bendova koji su konstantno nastupali uživo i znali smo da i mi želimo jednog dana biti poput njih. Mogli bismo reći da smo na dobrom putu, jer već smo bili na višestrukim manjim turnejama kroz Švedsku i dijelove Europe. Još nas mnogo toga čeka, ali na dobrom smo putu!

2016. snimili smo naš debitantski EP ”The Universal Culmination” u Sunlight Studiu s Tomasom Skogsbergom (Entombed, Dismember…). Tijekom tog razdoblja smo se  stvarno dobro upoznali i to zato što smo na to bili prisiljeni, boraveći u maloj kolibi nedaleko od  šume. Vokal Jonatan tijekom noći iskrao se vani i počeo lupati po prozoru, mi smo se usrali od straha i od tad nadalje led je trajno probijen. Bio je to također prvi put da smo proveli vrijeme u pravom studiju i bilo je to ugodno iskustvo, zbog kojeg smo svi narasli kao bend. Nedugo nakon toga otišli smo na malu turneju u Nizozemsku i bila je to kombinacija prilično loših i predivnih trenutaka koja je rezultirala time da smo kao bend i još dodatno narasli i usto počeli žudjeti za nastupima uživo.

Zašto ime ”Carnosus”?

Ime Carnosus u osnovi znači ”fleshy” u latinskom i dolazi iz činjenice da Šveđani heavy glazbu zovu “köttigt”, tj. ”fleshy”. Osjećamo da je naša glazba ”fleshy” pa je to nekako savršeno ime. Ime je nastalo u ranim danima benda. Budući da nitko od originalnih članova benda više nije u bendu, vjerojatno smo ga već i trebali promijeniti, ali bili smo prelijeni za apdejtati našu Facebook stranicu. Šalu na stranu, mislimo da je Carnosus badass ime.

Ima li nešto zabavno ili neobično u vezi vas, a da to nitko ne zna?

Naš basist Marcus tijekom svake probe jede ljutu kobasicu. U ovom trenutku to je već pomalo ovisnost i mi ostali već postajemo zabrinuti zbog toga. Naš gitarist Rickard na skoro svakoj slici izgleda identično, naš bubnjar Jacob ima slijepu mačku, a naš pjevač može stojeći napraviti premet unazad. Još jedna zabavna činjenica je ta da je naš trenutni zamjenski ritam gitarist Olof, originalni vokal Carnosusa.

Možete li nam reći na koji ste trenutak u vašoj karijeri do sad najponosniji i zašto? I imate li neku nezaboravnu uspomenu?

Jedan od momenata na koje smo kao bend najponosniji naš je prvi nastup u glavnom gradu Norveške, Oslu. Bili smo predgrupa ”Pestilence and Bledding Gods” na skandinavskom dijelu njihove ”Reduced to Ashes” turneje. Upoznali smo mnogo cool ljudi i sjajno smo se zabavili i na pozornici i van nje. To je bio zasad naš najveći show i vjerojatno jedan od naših najboljih nastupa. Idućeg dana, dok smo se vozili kući u Švedsku, primili smo poziv s ponudom da budemo predgrupa Cannibal Corpseu u Zagrebu. Osjećaj je bio pomalo nadrealan.

Možete li nam na osnovi vašeg najavljenog albuma opisati vlastiti kreativni proces? Odakle ste crpili ideje, kako su one u vašem umu transformirane, s čime ste počeli i na koji način te početke razradite u završeno djelo?

Tek moramo izdati naš debitantski album ”DOGMA OF THE DECEASED”. Snimili smo ga prošle jeseni u ”Studio Friedmanu” u Goteborgu. Većina pjesama s ovog albuma postojala je i postupno se razvijala u roku od dvije godine. Dok smo bili u studiju, snimajući naš prvi EP ”The Universal Culmination” počeli smo pisati novi materijal za naš nadolazeći album.

Kad stvaramo našu muziku, često radimo u tablaturalnom softveru, poput Guitar Pro 7, a počinjemo uglavnom s gitarističkim riffom. Neke pjesme su se manje više same napisale tijekom vikenda, a ostale smo dovršili u studiju. Svatko od nas ima pravo glasa u vezi prijedloga za strukturu pjesme i demokracija pobjeđuje.

Kakav je osjećaj bio uložiti svu svoju krv, znoj i suze i izbaciti album?

Bilo je predivno snimati album u tako odličnom studiju sa sjajnim i talentiranim Frederikom Nordström i Robertom Kuklom i bili smo totalno oduševljeni kad smo čuli prvi grubi miks. Jedna stvar je čuti pjesme u prostoru za probe, a posve druga čuti naši pjesme kako dolaze u život kroz zvučnike. Tako glazba jednostavno dobiva mnogo veći smisao i kad je čuješ ima mnogo veću dubinu. Svi osjećamo da nam se isplatio naš težak rad i dugi sati koje smo proveli radeći na nijansama naše glazbe i sve u svemu bio je to jedan izrazito zabavan i interesantan projekt. Ne možemo dočekati da ga pokažemo svijetu!

Postoji mnogo opisa idealnog stanja uma za biti kreativan. Kako je to kod vas?

Najkreativniji smo na probama. Obično započinje s jednim riffom kojeg tijekom probi sviramo između pjesama. U osnovi to je zabavan način da usporimo stvari i da ne osjećamo pritisak da u našim pjesmama moramo pogoditi baš svaki riff. Ako je riff dobar, zabavan ili samo zanimljiv ostali članovi se pridruže i nekoliko minuta improviziraju. Neke od tih improvizacija rezultiraju cool riffovima koje potom proširujemo tijekom naših idućih nastupa i na kraju iz svega toga nastane pjesma. Naš vokal Jonatan mrzi (voli) te trenutke, jer oni uglavnom uključuju 15-minutni instrumentalni jam Iron Maidenove ”The Trooper”: Baš. Svaki. Put.

Za većinu umjetnika, originalnosti prethodi faza učenja, a zatim često i faza oponašanja drugih. Kako biste vi opisali vaš umjetnički razvoj i tranziciju u smjeru vašeg vlastitog izričaja?

Svi mi dolazimo iz različitih glazbenih okruženja. Na primjer, naš basist Marcus još u mladoj dobi počeo je slušati i učiti pjesme Dream Theatera, tako da je bilo prirodno da uključi neke progresivne aspekte. Za našeg bubnjara Jacoba to je bio thrash i death metal. Naš gitarist Rickard sa sobom je donio neke značajke Obscure, a Felix, koji trenutno nije u bendu, donio je neke divlje tehničke soloe inspirirane over-the-top-bendovima poput Rings of Saturn. Naš vokal Jonatan implementirao je oštre krikove iz black metala i pomiješao ih s death ”growlovima” i povremenim ”gutturalima”. Bilo je potrebno neko vrijeme da inkorporiramo sve te aspekte u naše pjesme,  također i mnogo vježbe da ih usavršimo. Uspjeli smo u miješanju naših utjecaja i konačni rezultat je naš zvuk.

Kako činjenica da živite u Švedskoj i izravno ste okruženi tom kulturom utječe na pjesme i vašu glazbu?

Švedska ima dugu tradiciju death metala, s bendovima poput At the Gates, Opeth, In Flames, Entombed i ostalim legendama, što znači da ćeš ako sviraš gitaru, bas ili bubnjeve sigurno naići na tu scenu. Mi jesmo i zapeli smo u njenoj slavi.

Naša zemlja ima i prilično cool programe za mlade umjetnike koji se žele početi baviti glazbom. Većina lekcija za učenje sviranja instrumenata je jako jeftina, a ponekad su i besplatne, imamo također i veliki izbor jeftinih prostora za probe. Postoji i organizacija po imenu ”društvena glazbena škola” čiji članovi redovito posjećuju redovne škole, ne bi li djecu upoznala s glazbom. Za neke od nas upravo to je bio razlog zbog kojeg smo počeli svirati instrument.

Što najviše volite u vezi nastupa i bivanja na pozornici?

Nalet adrenalina i čistu ekstazu ”headbanganja” s ostalim metalcima, donositi našu glazbu u život pred ljudima u publici, vidjeti ih kako ona utječe na njih. Volimo održati cool nastup i uvijek se potrudimo dobro zabaviti – i zbog nas samih i zbog publike!

Vaši nastupi uživo imaju reputaciju istinski upečatljivog iskustva. Molim vas, recite nam nešto više o tome. Što možemo očekivati od nastupa u Zagrebu?

Nadamo se da ćemo svakom u publici ostaviti trajnu uspomenu na naš nastup. Naš cilj je pjesme uvijek izvesti što je preciznije moguće, a istodobno održati i upečatljivu prisutnost uživo. Velika nam je čast imati priliku otputovati u zemlju koju nitko od nas dosad nije posjetio i biti predgrupa legendarnom Cannibal Corpseu. Svirat ćemo dosta pjesama s nadolazećeg albuma DOGMA OF THE DECEASED, tako da se svakako potrudite doći na naš nastup, sviramo drugi  u 20.55h, svakako poslušajte i naše prijatelje Unfound Reliance prije nas. Jedva čekamo nastup, vidimo se večeras Zagrebe!