Četrnaesti Festival svjetskog kazališta ugostit će tri projekta europskih i svjetskih redatelja

hnkČetrnaesti Festival svjetskog kazališta ugostit će od 9. do 24. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu tri projekta europskih i svjetskih redatelja s vodećih međunarodnih kazališnih scena, a otvorit će ga u petak 9. rujna predstava ‘Brak Marije Braun’ istaknutog njemačkog kazališnog autora Thomasa Ostermeiera.

Nastala prema scenariju kultnoga njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera u izvedbi berlinskoga kazališta Schaubühne am Lehniner Platz. Predstava će biti izvedena reprizno 10. rujna u 18h. Glasoviti njemački redatelj Thomas Ostermeier stalni je gost Festivala svjetskoga kazališta. Domaća je publika dosad imala prigodu vidjeti njegova suvremena scenska čitanja nekoliko dramskih klasika; Ibsenovu Noru (2003.), Shakespearove Hamleta (2008.) i Othella (2011.) te Smrt u Veneciji Thomasa Manna (2013.). Ostermeier od 1999. godine rukovodi slavnim berlinskim kazalištem Schaubühne am Lehniner Platz. Brak Marije Braun prvi je dio Fassbinderove trilogije (Lola i Čežnja Veronike Voss) o poratnoj SR Njemačkoj, metaforički utjelovljenoj u ženskim protagonistima, kojom je, postavši u Europi jednim od najuglednijih predstavnika novoga njemačkog filma, ostvario i potpunu svjetsku afirmaciju.

Autorskim projektom Toshikija Okade u izvedbi kazališne grupe chelfitsch, Vremensko putovanje kroz sobu/Time’s Journey Through a Room, nastavit će se Festival svjetskoga kazališta i to 20. rujna. Na tragu svojih ranijih istraživanja glazbenih formi u kojima se autorska glazba preklapa s glumačkim glasovima, Okada surađuje s vizualnim umjetnikom Tsuyoshiom Hisakadom kako bi stvorio tonsku kutiju na sceni temeljenu na snimljenom zvuku živoga prostora. Predstava će biti izvedena dva puta istoga dana, u 17 i 21 sat.

Festival svjetskog kazališta završit će 23., odnosno 24. rujna, u 20 sati izvedbama predstave Tuge/Tristesses Anne-Cécile Vandalem. Ovaj glazbeno-kazališni projekt u produkciji Das Fräulein (Kompanie), u fokus stavlja odnos između moći i tuge.

Ulaznice je do 29. kolovoza moguće kupiti online na web stranici www.hnk.hr, a od 29. kolovoza i na blagajni HNK u Zagrebu. Na blagajni je od 29. kolovoza moguće kupiti i paket ulaznica za sve predstave po cijeni od 300 kuna.