Chaplinovi filmovi uz pratnju Zagrebačke filharmonije

directors-cuts-chaplin-032415-970x545

Petu sezonu zaredom Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija na platno zagrebačkog kina Europa donose klasike iz ere nijemoga filma!

Nakon ‘Nosferatua’ F. W. Murnaua, Ejzenštejnove ‘Krstarice Potemkin’, Chaplinovih ‘Cirkusa’ i ‘Mališana’ te ‘Generala’ Bustera Keatona, ove sezone na programu su Chaplinovi srednjometražni filmovi ‘Dokoličar’ i ‘Pasji život’.

Projekcije će, kao i prethodne, biti praćene glazbenom pratnjom orkestra Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

Na ukupno osam izvedbi, u četvrtak, petak i subotu, 3., 4. i 5. studenog te u srijedu, 21. prosinca s početkom u 18 i 20 sati, zagrebački će filmofili, ljubitelji klasične glazbe, ali i svi oni željni jedinstvenog audio-vizualnog iskustva, uživat će u dogodovštinama Skitnice, jednog od najpoznatijih celuloidnih likova koje je u vlastitim ostvarenjima utjelovljavao sam Chaplin. U „Dokoličaru“ (The Idle Class, 1921) Chaplin tumači dvije uloge, onu bogatog pijanca i Skitnice. Po već provjerenom receptu za radnju slapstick komedije bogataš i Skitnica slučajno zamijene uloge i Skitnica završi u naručju bogataševe žene.

U ‘Pasjem životu’ (A Dog’s Life, 1918) Skitnica spašava psa lutalicu te ovaj ljudsko-životinjski dvojac postaje uspješan tandem koji na razne spretne i snalažljive načine dolazi hrane, novaca i pića.

Oba filma prikazuju se u sklopu jedne projekcije.

Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici www.kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 60 kn.