“Chasing Trane” – dokumentarni film o iznimnom jazz saksofonistu, J.W. Coltraneu

John William Coltrane znani kao Trane jedan je od najpoznatijih jazz saksofonista i kompozitora.

Rođen 23.9.1926. u Sjevernoj Karolini od malih nogu bio je opsjednut glazbom i pločama Count Basie i Lestera Younga. Sa 13 godina dohvatio se saksofona i otada kreće njegova glazbena avantura. Debitantski album jednostavnog naziva ‘Coltrane’ objavio je 1957. Tijekom života izdao je više od 20-ak albuma, a album ‘Expression’ objavljen je neposredno nakon njegove smrti 1967. Uz to gostovao je i na mnogim albumima drugih glazbenika poput Milesa Davisa i pijanista Theloniousa Monka.

O životu ovog iznimnog čovjeka, idola, jednog od najutjecajnijih glazbenika svih vremena govori dokumentarni film Chasing Trane. Film je napisao i režirao John Scheinfeld uz punu podršku Coltraneove obitelji i diskografa.

Za idući mjesec planirano je izdavanje dokumentarca na DVD-u i Blu-rayu, a slijedit će ga i soundtrack “Chasing Trane: The John Coltrane Documentary Original Soundtrack”.

Dokumentarac je u nezavisnoj kino distribuciji diljem svijeta, a prikazivanje najbliže nama je u Firenci, 29.10., u zakladi Fondazione Sistema Toscana.