Chelsea Wolfe dolazi u Rijeku na prvi samostalni nastup u ovom dijelu Europe

Programski pravac Kuhinja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u suradnji s Distune promotionom ovog ljeta u Rijeku dovodi sjajne ženske sastave te najavljuje novi glazbeni program – Ciklus Furioza.

Prvo ime koje organizatori s ponosom najavljuju američka je glazbenica Chelsea Wolfe koja će 1. kolovoza nastupiti na Trsatskoj gradini. Bit će to njen prvi samostalni nastup u ovom dijelu Europe.

Chelsea Wolfe u sklopu europske turneje promovra svoj šesti album „Hiss Spun“ koji joj je učvrstio status jedne od najupečatljivijih underground glazbenica današnjice. Njen će specifičan glazbeni izričaj u Rijeci upotpuniti bajkovit ambijent Trsatske gradine.  

Kurt Ballou je snimio „Hiss Spun“ u Salemu, Massachusettsu, a dok su prošli albumi vođeni intimom ogoljene folk glazbe („The Grime and the Glow“, „Unknown Rooms“), ili lupajućim pulsom dodatne elektronike („Pain Is Beauty“, „Abyss“), njeno najnovije izdanje izuzetno je zbog kombinacije glasnog basa, tutnjajućih bubnjeva i izdašne distorzije. To je album koji je nenamjerno preuzeo dio svoje aure iz hladne bijele zime Nove Engleske, iako je kostur materijala satkan iz preokreta u Chelseainom osobnom života, dugogodišnjim prihvaćanjem vlastite ranjivosti, ljutnje, poriva za samouništenjem i mračne obiteljske prošlosti.  

 

Sa svojim šestim službenim albumom „Hiss Spun“, Wolfe usvaja Millerovu (Henry Miller književnik) potragu za traženjem sebe kroz otvaranje prema svijetu na način da objeručke prigrli nered svoga bića, da kontrolira metež svoje duše u nadi da će vladati kaosom svijeta oko nas.  

“Htjela sam napisati neku vrstu eskapističke glazbe; osloboditi pjesme koje su tek bile u tijelu”, kaže Wolfe o albumu prije nego što se proširio na nove pjesme. 

Kopanje ispod nereda svijeta kako bi pronašla pravu ljepotu možda je najkonzistentnija tema u ekspanzivnoj diskografiji Chelsea Wolfe. To je tema koju povezuju njezina konstantna istraživanja neobičnih tekstura, zlokobnih melodija i raskošnost ukorijenjena u ružnoću i bol.  

“Stalno smo bombardirani lošim vijestima, ljudi bivaju ubijeni zbog sramotnih razloga ili bez ikakvog razloga, imaš osjećaj da je svijet mjesecima u suzama, a onda se sjetiš da je tako od samih početka. To je nevjerojatno i moram pisati o tome. “ 

Osim dodavanja nisko frekvencijskih zvukova uz bogate naslage fuzziranog basa, dugogodišnji suradnik Ben Chisholm pridonio je uznemirujućim premazima zvukovnih kolaža iz izvora koji okružuju umjetnicu i njen bend posljednjih godina – tutnjava gradilišta iz Praga, gdje su nastupali u sklopu turneje, urlik kojota u okolici Chelseaine seoske kuće u Kaliforniji, struganje strojeva na podu skladišta prijateljeva radnog mjesta. Glazba je izvučena iz disonantnosti – udari bombe Enole Gay, vrisku primata, glatkoće stranica Walt Whitmanove knjige i ostali zvukovi manipulirani su i diskretno integrirani u nesputanim i  tužnim pjesmama „Hiss Spun“. 

“Album je ciklički, poput mene i mojih raspoloženja”, kaže Wolfe za „Hiss Spun“.  

“Ciklusi, opsesija, okretanje, centrifugalna sila – sve to pomiješano s njezinom hrabrošću da progovori o sebi”.  To je album koji Wolfe vidi kao neku vrstu egzorcizma. “U sukobu sama sa sobom … Umorna od pokušaja nestajanja. Zbog toga je zapis postao vrlo osoban. Htjela sam se otvoriti više, ali i stvoriti svoju stvarnost. ” Svaki album Chelsea Wolfe je katarzičan, ali nikad prije ni umjetnik niti publika nisu trebali tako očajnički baš ovakvo emocionalno čišćenje.  

 

Prodaja early bird ulaznica kreće od utorka, 3.4. od 12 sati i to po cijeni od 105,00 kn. Ponuda traje sve do  nedjelje. 6.5. Od ponedjeljka, 7.5. cijena ulaznica penje se na 125,00 kn, dok je na dan koncerta cijena 155,00 kn. Prodajna mjesta: sustav Entrio, Dallas music shop Rijeka i Vintage bar Trsatska gradina. 

Programski pravac Kuhinja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture bavi se manjinama, identitetima i migracijama, a od 2020. djelovati će u prizemlju H zgrade ex kompleksa Rikard Benčić kao novi riječki društveno-kulturni centar.