Cijenjeni norveški Motorpsycho premijerno dolazi u Hrvatsku

Po prvi puta u Hrvatskoj, iz norveškog Trondheima u zagrebački Vintage Industrial Bar u četvrtak, 02. studenog, stižu legende psihodeličnog/prog rocka Motorpsycho, koji u svojim pjesmama dotiču elemente jazza i post-rocka, a aktivni su od 1989. godine i iza sebe imaju preko 20 studijskih izdanja.

Motorpsycho je u Norveškoj postao glazbena institucija tijekom godina, a 2015. su ga uveli u Norvešku dvoranu poznatih rock glazbenika. Osnovu benda čine, ujedno i dva originalna člana, Bent Sæther i Hans Magnus “Snah” Ryan dok im se na bubnjevima ove godine pridružio Tomas Järmyr.

Ono što je zanimljivo kod ovog benda, jest sposobnost da svakim albumom izazovu zanimanje i interes posebice u glazbi za koju se kaže, da je već sve odsvirano. Možda i je, ali ovi Norvežani i dalje uspjevaju biti inovativni i zanimljivi.

Za 20 godišnjicu benda izbacili su vinyl album “Child of the Future”, koje je snimio legendarni Steve Albini 2009. godine. Svoj prvi “Lobotomizer” snimili su davne 1991. godine, a posljednji “The Tower” ove godine. Ipak, možda je najbitniji bio “Let Them Eat Cake” iz 2010. s kojim su umanjili hard rock noise korijene i ozbiljnije se upustili u jazzy vode.

Ako prođete malo kroz njihovu diskografiju i opus, ovaj bend ima i 15 EP izdanja, preko 20 video spotova, nebrojeno suradnji, a zanimljivo je i da su 1994. izdali soundtrack za izmišljeni špageti vestern ‘The Tussler’ nepoznatog redatelja – Theo Buhara. Sam soundtrack je dobio pozitivne kritike jer su se glazbeno oslobodili okova hard rock elemenata. Svidjelo im se koketiranje s country glazbom pa su pod imenom The International Tussler Society te su izbacili dva albuma, spomenuti soundtrack 1994. i Motorpsycho presents The International Tussler Society 2004. godine.

Trostruki su dobitnici Spellemannprisen nagrade  za najbolje albume, a 1994. su dobili nagradu za najbolju naslovnicu albuma.

Ulaznice u pretprodaji možete pronaći u Dirty Old Shopu i Vintage Industrial Baru po cijeni od 55kn, dok ćete na ulazu izdvojiti 70kn za iste.