Činčila objavila novi album

Album "Bez oblika" pretežno se bavi tematikom koja je životno aktualna za mlade danas

Sarajevski alternativni bend Činčila je objavio svoj drugi po redu studijski album “Bez oblika”, pod etiketom izdavačke kuće Lampshade Media iz Beograda.

Album “Bez oblika” pretežno se bavi tematikom koja je životno aktualna za mlade danas, ali i za sve one generacije koje „robuju“ uslijed društvenih kretanja prouzročenih surovim tranzicijskim procesima ka globalnom kapitalističkom režimu, u kojem konzumerizam diktira vrijednosti, i uspostavlja sistem u kojem je svaki vid individualnosti suvišan, gdje na kraju i sama umjetnost opstaje samo kao roba.

Tekstovi na albumu tematski predstavljaju autorsko viđenje doživljaja mladih ljudi u odnosu na njihovu perspektivu, te preispitivanje sebe i okruženja u kojem se nalaze, stila života koji izgleda da je neminovan i nametnut. 

Pozicija mladih u današnjem društvu je komplicirana i u susavu ne obećava toliko pozitivnu budućnost, što ima i jak utjecaj na emotivno stanje današnjeg mladog čovjeka.

Frontmen benda Vanja Solaković kaže da je album “Bez oblika” prvenstveno za one što “vide, čuju i misle”! To se očigledno odnosi na progresivnu manjinu, koja je po njegovom mišljenju i globalno jedina nada da se stvari okrenu ka pozitivnijem, te smatra da se treba što više i naročito kroz umjetničko djelovanje, održavati progresivnost koju pruža omladina. 

Album “Bez oblika” dostupan je na svim online servisima kao i u fizičkom izdanju koje se možete nabaviti direktnom narudžbom preko Facebook stranice benda, a u cijelosti se može poslušati ovdje: 

 

Mix i mastering albuma je radio Haris Saračević, a audio inženjer je bio Kemal Sulejmanović. 

U sklopu ovog albuma Činčila najavljuje i mnogobrojne promotivne koncerte širom regije.