Cirkusarije Cirkobalkane početkom listopada stižu u Zagreb

demagogOd 4. do 10. listopada, u zagrebačkom plesnom centru i u AKC Medika, održat će se zagrebačko izdanje regionalnog cirkuskog festivala Cirkobalkana uz nastupe nekih od trenutačno najaktualnijih imena suvremenog cirkusa. Festival je dio regionalne platforme za razvoj suvremenog cirkusa Cirkobalkana, a održava se u organizaciji Cirkusfere (Bg) i Cirkorame (Zg).

Za razliku od prethodnih godina, u produkciji četvrtog festivalskog izdanja Cirkobalkana preuzima svjetski trend beskućništva uslijed borbe za bolje sutra. Naime, ove se godine festival održava bez cirkuskog šatora jer su bolni rezovi zahvatili i bezbrižnu cirkusku egzistenciju. Ipak, Cirkobalkana zadržava optimističan duh i nastavlja raditi u smjeru jačanja nezavisnih izvedbenih prostora, stoga su se programi u Beogradu i Zagrebu smjestili u prostore koji se trude zadržati svoju autonomiju. U slučaju Zagreba to su Zagrebački plesni centar i Medika.

Festival se otvara 4. listopada u 19.30 sati u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra umjetničkom instalacijom nepredvidljivog kolektiva Trash Will Smash koji će promijeniti izgled dvorišnog prostora te ga učiniti pozornicom za performans lokalnih cirkuskih snaga.

Među ostalima, u ponudi su: „Somiru“ slovenske grupe Rogor Cirkus, „Kamin’e“ ženskog klaunskog trojca Fouxfeuxrieux Company, „Demagog“ srpske Cirkusfere, Cirkobalkanin kabare na kojem se predstavljaju najbolje točke različitih izvođača iz Srbije i Hrvatske…

Najvećom se atrakcijom čini „Al Cubo“ nagrađivanog francusko-talijanskog trojca Betti Combo, na programu 7. i 8. listopada.

Više informacija o festivalu, točan raspored programa i cjenik nalaze se na www.cirkobalkana.org.