‘Čitanje kazališta’, nova specijalizirana tribina o teatru u organizaciji Zagrebačkog kazališta mladih

‘Čitanje kazališta’ naziv je specijalizirane tribine koja će propitkivati široki spektar kazališnih tema, a prva će se održati u petak, 14. travnja u 18 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, koje je i organizator ovog novog zagrebačkog događanja.

U okviru inicijalne tribine bit će predstavljena knjiga beogradske pjesnikinje i teoretičarke Dubravke Đurić „Globalizacijske izvedbe: književnost, mediji, teatar“ iz 2016., a osim autorice govorit će i dr. Lada Čale Feldman s Katedre za teatrologiju i dramatologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te kao voditelj i autor koncepta tribine – mladi pisac i kritičar Srđan Sandić.

Tribina “Čitanje kazališta”- koja nosi naziv knjige Anne Űbersfeld – tematizirat će aktualne teatrološke teme i tendencije te će se na njoj probati o kazališnom polju misliti u širem kontekstu, interdisciplinarno, praktično i teorijski. Sugovornici tribina bit će teoretičari i praktičari kazališta.

Knjiga Dubravke Đurić, „Globalizacijske izvedbe“, bavi se načinom kako su posljednjih 25 godina teorije globalizacije utjecale na transformaciju studija književnosti. U središtu pažnje metode su čitanja koje su osmislili Franco Moretti i Pascale Casanova, reinterpretirajući pojam svjetske književnosti. Taj novi koncept svjetske književnosti, kako su ga Moretti a posebno Casanova razradili, primjenjen je na čitanje eseja srpskih modernista od Stanislava Vinavera, Todora Manojlovića, Svetislava Stefanovića, Jele Spiridonović Savić, Julke Hlapec Đorđević do Mage Magazinović. Dubravka Đurić (Dubrovnik, 1961), pjesnikinja, esejistkinja, teoretičarka medija i književnosti, predaje na Fakultetu za medije i komunikacije, Univerziteta Singidunum u Beogradu.