Cojones: “Bend je, i mora biti, konstantno guranje naprijed”

cojones

Zagrebački stoner rockeri Cojones nastupit će u Tvornici kulture u subotu 5. studenog 2016. povodom promocije novog albuma “Resonate” kojim definitivno podižu ljestvicu gore. Novi album “Resonate” sniman je u Pleasantville studiju kod Pavla Miholjevića i Jure Ferine, poznatima po suradnji s producentom Daveom Fridmannom, a njime je ova glasna stoner rock četvorka obilježila i desetljeće svog glazbenog putovanja. Ususret zagrebačkoj promociji albuma zaskočili smo bend s nekoliko pitanja prije nego li nas sljedeću subotu raznesu rock’n’roll eksplozijom.

Upravo ste se vratili s intenzivne kratke turneje od Halleina do Beča. Podjelite s nama koji highlight te avanture.

Gordan: Pozdrav, nakon skoro dvije godine pauze, unutar koje smo imali par koncerata, ova turneja je bila neka vrsta novog početka za nas tako da smo u potpunosti uživali. Highlight turneje definitivno je bio Keep it Low festival u Munchenu. Super festival, super lokacija, dobra svirka, izvrsna reakcija publike, jednostavno nismo mogli više očekivati.

Punih deset godina hrabro koračate regionalnim i europskim rock n’ roll cestama. Je li put bio prašnjav ili više smooth ride?

Gordan: Bio je valovit kao i svaki put u životu. Ups and downs, lupanjem glavom u zid, ali bez toga nema napretka.

cojones-photo-notxtJedan mali broj bendova, koji se uglavnom vrti oko istih imena, više puta je skrenuo pozornost na činjenicu da bolje kotira na inozemnoj sceni nego na domaćoj. Naravno, tokom zadnjih par godina situacija se izmjenila i vi i House of Pablo kolektiv postali ste iznimka koja potvrđuje pravilo. Da li i dalje postoji ta egzistencijalna fama na alternativnoj sceni?

Gordan: Unutar benda se ne zamaramo previše tim pitanjima jer jednom kada izađeš van granica države shvatiš koliko je svijet velik i da su sva ta pitanja i razglabanja u principu nebitna. Svugdje je jednako i bit će ti onoliko dobro koliko se potrudiš, tako da mislim da Hrvatska u tom slučaju nije iznimka.

Koji su to prijelomni trenuci bili u vašoj desetogodišnjoj karijeri koji su vas gurali stepenicu više? Radi li se tu o iskustvu plivanja uzvodno, prkoseći mainstreamu u mutnim vodama glazbene industrije ili su ipak pravi ljudi u industriji bili od velike pomoći?

Gordan: Teško je nekako to gledati kao prošlo svršeno vrijeme. Bend je, i mora biti, konstantno guranje naprijed jer inače nema uzbuđenja i bend ne može napredovati. Bilo je do sada promjena članova benda, to su definitivno prijelomni trenuci. Mislim da generalno svatko u bendu pjedinačno ima svoj prijelomni trenutak. Bojan je prije 4 godine otišao živjeti u Rijeku, to je bio jedan od prijelomnih trenutaka benda. Moj prijelomni trenutak je bio kada sam počeo raditi muziku sa The Last Lord of Atlantis.

Jedan od prijelomnih trenutaka za cijeli bend je definitivno i suradnja s Pavlom i Jurom (producenti novog albuma). Od njih smo puno toga naučili, usput postali super prijatelji i na kraju napravili dobar posao.

Nedavna svirka pred legendarnim imenom kakav je Clutch sigurno je bila jedinstveno iskustvo. Jednako tako ste se svi potrudili da ih se u Hrvatskoj dočeka na jedinstven način. Otkrijte nam što se zanimljivog odigralo iza stagea.

Gordan: Definitivno je bilo super iskustvo, to je bilo jako dobra večer. Mislim da je publika pokazala svoje pravo lice i cijeli koncert je prošao u super pozitivnoj atmosferi. Iza stagea se radilo što se i uvijek radi, samo hedonizam.

Da li biste nakon deset godina iskustva izdvojili neku svirku da vam je ostala u sjećanju za urbane legende?

Gordan: Onog kojeg se vrlo rado sjetimo je defitivno koncert u VIP klubu. Taj koncert je također bio jedan o prijelomnih trenutaka benda.

Novi album smo imali priliku preslušati i iskreno tvrdimo da ste još jednom opravdali ime i reputaciju. Da li biste neku od ovih glazbenih poslastica na albumu istaknuli kao posebno važnu/dragu bendu?

Gordan: Hvala lijepo! J Sve pjesme smo peglali i radili do trenutka dok nismo bili svi zadovoljni tako da je nama cijeli album jedna velika poslastica.

cojones-resonate-pdv017-1-frontcover-2500px-072dpi-rgb-001Stoner (i Doom, Sludge i Psychedelic Rock) scena je poznata po pridavanju velike pozornosti naslovnicama albuma koja žive kao samostalna umjetnička djela. Još jednom ste ovaj put surađivali s Androm Guiniom, te su se naslovnice vaših albuma našle na nedavno održanoj izložbi „Under Cover“ kustoskog kolektiva EMGE. Kako je došlo do te suradnje?

Gordan: Cover albuma je nadogradnja na muziku tako da je nama to jako bitan aspekt. Ovaj put smo u cijeli proces uključili i Stipana Tadića koji je zaslužan za ilustraciju, a Andro Ginuio, koji je s nama od početka, je zaslužan za cijeli dizajn. Suradanja se pokazala kao mega kombinacija i dobili smo vrhunski cover. Suradnja s EMGE kolektivom je došla preko Stipana koji nas je spojio s ekipom.

Bliži nam se svirka u Zagrebu, spremate li nešto posebno tom prigodom i kakvi su planovi Cojones mašinerije za ovu zimu?

Gordan: Spremamo dobru zabavu s presijekom svega što smo do sada radili. Plan za nadolazeću zimu je promovirati novi album, svirati i raditi dalje na novim stvarima.

Svi željni ove stoner eksplozije imaju priliku osvojiti ulaznice u našoj nagradnoj igri do srijede u ponoć, dok ih redovito možete kupiti u pretprodaji po cijeni od 35 kn, odnosno 50 kn na dan koncerta.