Cojones: “Novi materijal nosi nas u još slobodniju formu i eksperimentiranje”

Fotografije: Maria Tangar
Tekst: Emanuela Tomino/Mixer.hr

Cojoes godinama slove za jedan od stupova nezavisne glazbene scene. Masni riffovi, eksplozivna energija, prodorni vokali i vrhunski studijski albumi neoborivi su argumenti ove teze. Respektabilnu reputaciju ova zagrebačka četvorka gradila je iscrpljujućim svirkama diljem regije, a kako sami kažu – time su postavili temelje za bend koji polako i stabilno gazi kroz drugo desetljeće rada na sceni.

Posljednji album takozvanih “čuvara rocka” dočekan je hvalospjevima kritike kao “rock album veći od cijele rock scene”, a kako Cojones otkrivaju za Mixer – rad na novom materijalu nosi ih u još slobodniju formu uz puno eksperimentiranja putem. Što nam još Cojones donosi za ovu glazbenu godinu, otkrili smo u današnjem intervjuu s bendom.

Početak godine i najava vašeg nastupa u KSET-u odličan su povod da pretumbamo po prošloj godini i izvučemo njezine najsvjetlije trenutke u kontekstu benda. Po čemu je 2017. ostala pamtljiva za Cojones?

Prošla godina je za nas bila poprilično zanimljiva. Početkom godine izbacili smo “Origin of Fire” kao drugi spot sa zadnjeg albuma i tom prilikom smo imali priliku surađivati s Gonzom što je bilo genijalno iskustvo. Svirali smo dosta po Hrvatskoj, svirali van Hrvatske, uglavnom postavili bend na dobre temelje za ovu godinu.

No, nije ni sve išlo sasvim glatko. Vidjeli smo da ste tokom posljednje turneje imali i malih problema s kombijem. Gdje je kihnulo? 🙂

Hahaha, nakon desetaka tisuću kilometara morala se i nama dogoditi nezgoda koja je zbilja bila minorna u odnosu što se zna događati bendovima. Kihnuo je kombi 10-ak kilometara od granice s Hrvatskom, što je bila sreća u nesreći. Malo smo se podružili na autocesti, imali smo bocu vina tako da je prošlo poprlično bezbolno.

Cojones četvorka slovi za bend koji ne miruje ni trenutka. Veći dio vremena provodite na turnejama po regiji i Europi. S kojim se izazovima susrećete prilikom slaganja i realizacije istih?

Sviramo koliko nam prilike daju, a slaganje turneje je složen proces u kojem moraš razmišljati o psihičkom stanju benda. To znači da nema 1000km vožnje u jednom danu, mora se razmišljati o financijama i sve to nekako izbalansirati da ima smisla. Treba pronaći dobre klubove, dobre promotore koji su voljni raditi koncert. Sa više iskustva to naravno postaje malo bezbolnije, ali zapravo je dosta iscrpljujuć proces. Na kraju svega slijedi realizacija koja je zapravo maturalno putovanje tako da sam put dođe kao šećer na kraju.

Odakle crpite tu silnu energiju za nastupe i putovanja?

Energija dolazi od ljudi koji nas podržavaju, a onaj tko nije probao ne zna kako se lako navući na putovanja. Putovanja nas obogaćuju mentalno i duhovno.

Ne sumnjam ni da će 2018. biti radna tutta forza. Uz najavljenu svirku u KSET-u, nedavno ste odradili zagrijavanje za MENT. Koji je vaš stav o ovakvim konferencijama i njihovim prednostima za scenu?

Zagrijavnje za MENT je prošlo jako dobro. Ono što smo mi čuli o tom festivalu su samo riječi hvale tako da nismo mogli to ignorirati. Takav tip festivala je super jer se pruža prilika za podružiti s ljudima (bendovima), razmijeniti iskustva, možda nešto naučiti, tako da nemamo ništa protiv takvih događaja. Mi možda ne spadamo više u tako mlade bendove, ali mislimo da se uvijek trebaju tražiti nove prilike i biti spreman za nove prilike.

Naš posljednji razgovor bio je sav u znaku vašeg posljednjeg albuma „Resonate“. Sad, s jednim vremenskim odmakom, kako ste zadovoljni s njegovim prijemom kod publike i glazbene kritike?

Zadovoljni smo sa dosadašnjim prijemom iako mislimo da ovaj album treba još koju godinu da bismo mogli konkretnije pričati. Današnje vrijeme zahtjeva brzoprobavljive stvari, a za nešto konkretnije si ipak treba dati vremena.

Načuli smo da se radi i na novom materijalu. Znamo da su bilo kakve konkretne informacije o novom izdanju još u potpunoj magli, no ovako s kreativne strane, gdje vas novi materijal nosi?

Radimo novi materijal koji nas nosi u još slobodniju formu. Igramo se, eksperimentiramo. Konkretni datumi još nisu u igri, ali ako bude sve po planu mogli bismo izbaciti nešto ove godine.

Hoćete li i ovom izdanju dopustiti da sazri kroz nastupe i dulji vremenski period prije nego li ga realizirate u studiju?

Sigurno ćemo isprobati materijal live prije nego nešto konkretno snimimo, ali nećemo previše duljiti sa izbacivanjem novog materijala.

U posljednjem intervjuu dotakli smo se svega i svačega pa i vizualnog aspekta glazbe kroz naslovnice albuma, plakate, merch, video… Tada ste naglasili da se radi o vrlo važnom aspektu vašeg stvaranja, a s obzirom na činjenicu da se u našim krugovima uvijek nešto šuška, imamo dojavu da nam s te strane spremate nešto posebno u KSET-u. Pretvorili smo se u uši…

Ovog puta ćemo se potruditi vizualno dočarati u obliku video projekcija pri ćemu će nam pomoći prijatelj i kolega Marko Belić. Naš basist i bubnjar su surađivali s Markom na izradi njegovog animiranog filma “Flim Flam” koji je usputno rečeno jedan od najboljih animiranih filmova koje smo imali prilike vidjeti u zadnje vrijeme. Razgovarajući u pauzama došli smo do ideje za suradnjom.

Zvuči vrlo interesantno. Do svirke brojimo još sitno i vrijeme je za posljednji poziv našim čitateljima pa izvolite…

Draga čitateljice i dragi čitatelju, čestitamo! Dogurali ste do zadnjeg odgovora, tvoje strpljenje je iznadprosječno. Ukoliko ti je ostalo snage, svrati do KSET-a 27. siječnja, bit će dobra zabava!