Croatia Records objavila četiri prestižna jazz izdanja

Croatia Records obogatila je svoj jazz katalog za čak četiri prestižna izdanja: “Fortune Smiles” briljantnog dua Matija Dedić & Šimun Matišić, “Rush” prvi samostalni album poznatog klavijaturista Jurice Leikauffa, debitantski “Eat It, It’s Still Good” sjajnog kvarteta 4in3+1 te “Spiritual Journey” fantastičnog mladog kontrabasista i slikara Vedrana Ružića.

“Fortune Smiles” donosi suradnju našeg ponajvećeg jazz glazbenika i najistaknutijeg mladog talenta. Riječ je o snimci uživo genijalnog koncerta koji se održao 8. srpnja 2014. godine u zagrebačkom muzeju Mimara. Dedić i Matišić nadovezuju se na tradiciju čuvenih izvedbi Chicka Coreae i Garyja Burtona te Boška Petrovića i Nevena Frangeša, no svojim neusporedivim muziciranjem predstavljaju potpuno zasebnu vrijednost. Na album su uvrštene izvedbe 10 skladbi triju velikana jazza: Keitha Jarretta, Pata Methenyja (jednu od njih, “James”, Metheny je napisao u suradnji s pijanistom Lyleom Maysom) i spomenutog Coreae, a na svakoj se ističu nevjerojatna muzikalnost i pažljiva međuigra ovih dvaju genijalaca. Dedićevu sviranju teško da je moguće pronaći dovoljno komplimenata, a mladi Matišić ovdje definitivno pokazuje da je riječ o muzičaru koji se s lakoćom može nositi s najvećima. Zvučnu i glazbenu zaokruženost albuma potvrđuje činjenica da Dedić i Matišić sami potpisuju aranžmane i produkciju, dok je za profinjeno likovno oblikovanje zaslužna Miranda Herceg. Uzevši sve navedeno u obzir “Fortune Smiles” definitivno je jedno od izdanja godine – ne samo u jazzu i ne samo u Hrvatskoj.

Poseban diskografski događaj je i objava albuma “Rush” jer je riječ o autorskom prvijencu Jurice Leikauffa, fantastičnog klavijaturista Prljavog kazališta, Dine Dvornika i brojnih drugih sastava, koji svoje glazbeno formiranje veže upravo za jazz kao student ugledne klagenfurtske jazz akademije. Na albumu se nalazi čak 9 Leikauffovih autorskih originala, u kojima u različitim žanrovima pokazuje svoju izuzetnu sposobnost i kao kompozitor, solist, aranžer i voditelj svojeg povećeg i raznovrsnog sastava. Upravo je potonje posebna vrijednost albuma: na njemu se nalaze najuglednija imena našeg jazza (Igor Geržina, Davor Doležal, Miron Hauser, Mario Bočić i drugi), a Leikauff je iznimnom vještinom uspio uklopiti i – gudački kvartet! Svojim atraktivnim zvukovima, od funka do acid jazza, “Rush” poziva na zaustavljanje u žurbi i pažljivo slušanje jednog od najjačih instrumentalnih albuma u zadnje vrijeme.

Iza neobičnog imena 4in3+1 krije se izuzetno atraktivan kvartet naših najuglednijih jazzera: čine ga Mario Bočić (tenor saksofon), Davor Doležal (gitara), Joe Kaplowitz (orgulje) i Borko Rupena (bubnjevi). Sastav je oblikovan izvorno kao trio, po uzoru na orguljaške blues-jazz sastave 50-ih i 60-ih, a proširio se dolaskom fantastičnog saksofonista Bočića, poznatog iz HRT-ova Jazz orkestra. 4in3 u imenu benda odnosi se pritom na ulogu orgulja koje istovremeno rade za dvojicu: sviraju i bas dionicu i harmonijsku pratnju/sola. Album “Eat It, It’s Still Good” donosi 8 originalnih kompozicija koje potpisuju Doležal, Bočić i Kaplowitz. Izvanredna svirka ovog u punom smislu teškaškog sastava, topli zvuk Kaplowitzovih orgulja i inteligentne posvete soulu, bluesu i funku u virtuoznom jazz okviru čine ovaj album debijem za pamćenje, a 4in3+1 postavljaju na čelo našeg novog jazza.

Poker ovih umjetnički i glazbeno neprocjenjivih izdanja zaokružuje konceptualni album “Spiritual Market” mladog kontrabasista i slikara Vedrana Ružića. Album je inspiriran zapisima putovanja Marka Pola po dalekom Istoku, a to se ogleda i u zvučnim paletama koje ovaj nadareni kompozitor i instrumentalist koristi: osim njegovih 5 raznovrsnih kompozicija, obojanih tradicionalnim istarskim, kineskim i drugim utjecajima, nalaze se tu i Ružićevi aranžmani kasnosrednjevjekovnog moteta i tradicionalne mongolske pjesme. Njegov sastav, koji još čine i Adriano Bernobić (bubnjevi) i Pavle Miljenović (gitara) iznimnom vještinom pliva kroz sve te različite glazbene jezike, a zapažen je i doprinos Marija Bočića na trima pjesmama. “Spiritual Market” fascinantno kombinira likovnost, priču i izuzetno sviranje, čineći jedno rijetko slojevito i značenjem bogato izdanje.