D.O.A.: Još tri dana do koncerta u Zagrebu

DOA_promo picPo užarenom zagrebačkom asfaltu, u četvrtak 9. srpnja do Vintage Industrial Bara prošetat će legende hardcore punka, grupa koja kotira visoko na listi utjecaja bendovima kao što su Green Day, Offspring, Rancid i Propagandhi – veliki D.O.A..

Nije trebalo dugo da punk rock virus iz New Yorka, Londona i L.A. zakači i mlađariju u ostalim dijelovima Amerike i Europe. Imun na novu ‘pošat’ svakako nije ostao niti Joe Keithley aka Joey Shithead iz Vancouvera (Kanada) koji je preuzevši ulogu gitarista i pjevača 1978. godine oko sebe okupio bandu imenovanu D.O.A.. Kroz godine postojanja D.O.A. sastav činio je priličan spektar razne ekipe, a svoj obol bendu dao je i bubnjar Chuck Biscuit kojeg se mnogi sjećaju i kao člana kultnih grupa Black Flag, Danzig i Social Distortion.

Iste godine kada su osnovani, D.O.A. su izbacili debi EP ‘Disco Sucks’,  a nedugo potom objavljena su i dva albuma koja danas slove za klasike hardcore žanra, ‘Something Better Change’ iz 1980. i ‘Hardcore ’81’ lansiran godinu kasnije. Od 80.-ih naovamo, D.O.A. su sporadično objavljivali albume, a najistaknutiji među njima su ‘War on 45’, ‘The Dawning of a New Error’ i ‘Loggerheads’. Posljednji punokrvni studijski album ‘We Come in Peace’ objavili su 2012. godine.

Od samog početka Keithley  se nije libio javno istupat’ sa svojim vrlo često za državni aparat nepodobnim političkim idejama, a zbog slogana ‘Talk Minus Action equals Zero’ svojevremeno je bio zbuksan u zatvor na ‘hlađenje’. Nepoćudni politički stavovi zbližili su ga s još jednim punk glasnogovornikom, legendarnom pojavom znanom kao Jello Biafra, liderom jednog od najboljih punk bendova ikad – Dead Kennedys. Suradnja i razumijevanje te dvojice rezultirala su time da je Keithley često objavljivao na Biafrinom labelu ‘Alternative Tentacles Records’ , a kruna kolegijalnosti svakako je zajednički album ‘Last Scream of the Missing Neighbors’.

Nakon toliko godina bivanja na sceni, D.O.A. danas slove za jedno od najzvučnijih imena u alternativnom kutku glazbe, Keithley vodi nezavisni label ‘Sudden Death Records’, 2003. objavio je autobiografiju ‘I, Shithead: A Life in Punk’, svojevremeno je bio aktivan kao član Zelene stranke, a ime njegovog benda često se nalazi na listi najvažnijih utjecaja bendova kao što Green Day, the Offspring i Rancid.

https://www.facebook.com/events/1591541541108540/