Damir Trkulja-Šiljo (Gatuzo): “Što god bilo od nas u budućnosti, biti će iskreno.”

gatuzoEksplozivni rock dvojac, Gatuzo, odavno je već našao svoje mjesto na hrvatskoj i regionalnoj glazbenoj sceni. Damir Trkulja-Šiljo (gitara, vokal) i Goran Martinjak (bubanj) završavaju svoj novi album, koji bi se trebao pojaviti krajem studenoga, a prije toga im slijedi nastup na Velikoj rock eksploziji u KSET-u.

Što je nova kod Gatuza pročitajte u nastavku.

Gatuzo je, uz Grettu i Dosh Lee, jedan od osnivača „Velike rock eksplozije“. Kako je nastala „Velika rock eksplozija“? Da vam je tada netko rekao da će Gatuzo svirati kao jedan od headlinera na sedmom izdanju festivala, biste li mu vjerovali?

Šiljo: Sve je to bilo nekako spontano, ideja je tada bila da se odsvira zajednički koncert i sad da nebi to bilo koncert tri bend, stavili smo to pod nekakv naziv „rock eksplozija“. Nakon cca jedne godine postalo je „velika“, i uz daljnji trud i rad Siniše se nastavilo.Ne znam dal smo razmišljali tad o tome dal ćemo biti headlineri, možda i jesmo, bili smo puno nadobudniji tada nego sada 🙂

Na prvoj „Velikoj rock eksploziji“ u Boogaloo-u je bilo čak 900 ljudi. Kako je izgledao taj, danas već pomalo kultni, koncert?

Šiljo: Pa bilo je odlično, dobar PR, u dobrom trenutku.

Koliko su ovakvi festivali potrebni mladim bendovima? Mislite li da „Velika rock eksplozija“ ide u pravom smjeru?

Šiljo: Pa oni su dobra stvar za novi bend, jer dobivaju dobru promociju i „besplatan“ PR.

Jeste li zadovoljni medijskim odjekom vašeg aktualnog albuma „Gdje idemo“?

Šiljo: Pa i nismo zadovoljni, ali smo tu jer volimo glazbu.

„Gdje idemo“ je nominiran za diskografsku nagradu „Porin“, a vaš debitanski album „Noge/ruke/glave“ je osvojio „Porina“ kao najbolji alternativni rock album godine. Koliko vam znače diskografske nagrade? Jesu li one važne isključivo glazbenicima ili utječu i na publiku?

Šiljo: Pa naravno da ti je drago kad dobiješ neku potvrdu, mislim toliko energije, volje, živaca, vremena itd. ulažeš u to i bilo bi suludo da si ravnodušan prema takvim stvarima.

Počeli ste kao dvojac, neko vrijeme ste svirali sa Čalićem, a danas ste se vratili u početnu formaciju. Hoće li Gatuzo u budućnosti ostati dvojac ili razmišljate o uvođenju novog instrumenta?

Šiljo: Mi smo u glazbi spontani, tako da ni nismo planirali biti dvojac ili nešto slično. Što god bilo od nas u budućnosti, biti će iskreno.

Šiljo je neko vrijeme svirao s „Majkama“. Je li to na bilo koji način pomoglo i Gatuzu?

Šiljo: Mislim da nije, prije bi rekao da je to odmoglo Gatuzu, jer fizički nisam mogao stići sve. Ali se opet u drugu ruku nabere neko iskustvo, koje na neki način i pomaže.

Uživo ste puno žešći nego na studijskim albumima. Je li razlog tome isključivo radiofoničnost pjesama? Razmišljate li o snimanju žestokog live albuma?

Šiljo: Hmm, ne znam… Mislim da smo ovim zadnjim albumom „Gdje idemo“ savršeno stopili te dvije stavke (radiofoničnost i žestinu). Gogo Martinac ima odličan nos za produkciju, a trenutno u studiju završavamo naš četvrti album i bojim se da će ovaj put opaku stvar napravit, uhodali smo se i kužimo se skroz, a i album zvuči totalno drugačije od svega što smo do sada napravili.

Iako nemate basista, na studijskim albumima je snimljen i bas. Zašto?

Šiljo: Tko kaže da je snimljen? Na drugom albumu (!) nema basa… Mislim da idem sada objašnjavati zašto, to bi se rastegnulo. Dakle kratko, na svirkama kada je otvoren tj. širok prostor ja sa octaver-om mogu dobiti ciljanu frekvu, koja ima sound basa.(sviram palcem) U studiju je druga priča, a i super nam je igrati se sa bojama zvuka i instrumentima, zašto ne bas. Pa nismo mi zakonom propisani kao dvojac, isključivo gitara i bubanj. Sviramo i druge instrumente.

Kakva je HR glazbena scena? Ima li u HR dobrih bendova? Događa li se nešto zanimljivo na zagrebačkoj sceni? Pratite li mlade bendove?

Šiljo: Prvo da, drugo da, treće da i četvrto da. Kad god nam se pruži prilika zovemo neki novi bend da sa nama svira, to sve govori.

Imate li menađera, nekoga tko vam pomaže u medijskoj promociji i organizaciji koncerata ili sve radite sami?

Šiljo: Imamo izdavača, što se tiče Hrvatske, a za Srbiju imamo odličnog promotora koji nam sređuje svirke i intervjue itd., a isto tako imamo promotora za Sloveniju.

Koliko, u prosjeku, koncerata godišnje svirate? Volite li više svirati na festivalima, pred većim brojem ljudi ili su vam draže klupske svirke?

Šiljo: Ne znam prosjek, ne vodim evidenciju… Volimo svirati na festivalima i naravno klupske svirke, sve ima svoju draž.

Koji bendovi su vam trenutno interesantni u svijetu i kod nas?

Šiljo: Cage the elephant, The Horrors, Black Box Revelation, Temples…

14. 10.10. svirate s Benderom i Acid Trashom u KSET-u u sklopu Velike rock eksplozije #7. Što možemo očekivati od vašeg nastupa?

Šiljo: Mi uvijek dajemo sve od sebe, energije i iskrenosti neće pofaliti.

Koji su vaši planovi za budućnost? Gdje vidite Gatuzo za desetak godina?

Šiljo: Izbaciti novi album do kraja 11mj., a ne gledam na daljinu tako da ne znam odgovor.

Hvala!