Dan europskog filma za mlade u kinu Europa

Dodjela Nagrade mlade publike za najbolji film za djecu održava se 7. svibnja u 36 europskih gradova.

Treću godinu za redom Kino Europa i Zagreb Film Festival sudjeluju u Danu filma za mladu publiku, koji već petu godinu organizira Europska filmska akademija (European Film Academy – EFA) s ciljem promocije europske kinematografije i igranog filma za djecu. Ove godine Dan filma za mladu publiku održat će se 7. svibnja u čak 36 europskih gradova, a Kino Europa i ZFF predstavljat će Zagreb i Hrvatsku.

Filmove nominirane za Nagradu odabrao je međunarodni odbor u kojem je i naša Selma Mehadžić, a nominirani su sljedeći filmovi: švicarsko-francuski „Moj život kao Tikvica“ Claudea Barrasa, njemački „Tschick“ Fatiha Akina te švicarski „The Girl Down Loch Änzi“ Alice Schmid.

Svaki od 36 gradova, među kojima su Beč, Bruxelles, Berlin, Budimpešta, Firenca, Amsterdam, Bratislava, Barcelona i London, oformio je dječji žiri koji će tijekom istog dana pogledati sva tri nominirana filma, sudjelovati u razgovorima o filmovima te glasovati za svoje favorite. Filmu s najvećim brojem glasova po završetku događanja bit će dodijeljena Nagrada mlade publike za najbolji film za djecu. Dodjelu koja će se održati u ranim večernjim satima u Erfurtu bit će moguće pratiti putem izravnog prijenosa na www.yaa.europeanfilmawards.eu.

Projekcije filmova u kinu Europa u Zagrebu počinju u 9 sati i traju do 17 sati, u stankama članovi žirija uz pomoć moderatora – među njima je i spisateljica Sanja Pilić – sudjeluju u razgovorima i analizama filmova te nakon zadnje projekcije glasovanjem odlučuju o finalnom dobitniku nagrade.

Prošle godine na Danu filma za mladu publiku u kinu Europa sudjelovalo je tridesetak mladih žirijevaca, a film kojemu su dodijelili najveći broj glasova, francuski „Uvijek svoja“ Émilie Deleuze, osvojio je finalno Nagradu mlade publike ukupnim zbrojem glasova iz svih gradova sudionika.