Daniel J. Levitin u knjizi „Mozak i muzika“ pojašnjava kako i zašto glazba djeluje na nas

MOZAK-I-MUZIKA-NASL„Mozak i muzika“ popularno je znanstvena knjiga Daniela J. Levitina, glazbenika i znanstvenika koji se bavi proučavanjem neurologije i profesora na Katedri za psihologiju na montrealskom Sveučilištu McGill, objavljena 2006. i prevedena na dvadeset jezika. Više od godine dana nalazila se na listi najprodavanijih knjiga The New York Timesa.

Mozak i muzika“ želi približiti najnovije spoznaje iz područja neuroznanosti glazbe obrazovanom čitatelju laiku. Pojmovi teorije glazbe objašnjeni su s aspekta kako ih mozak interpretira i procesuira: timbar i visina tona, ritam i harmonija povezuju se s anatomijom i biokemijom neurona, kognitivnom psihologijom i evolucijom, zaobilazeći pritom usko stručni žargon. Levitinov vrckavi stil i opušteni pristup ubrzo pridobiju čitatelja.

„Mozak i muzika“ dospjela je do finala izbora za nagradu koju dodjeljuje Los Angeles Times u kategoriji za najbolju znanstvenu knjigu. Među knjige godine uvrstili su je The Guardian i The Independent.

Dug je popis znanstvenika i glazbenika koji su joj izrekli pohvale, između ostalih: Oliver Sacks, Francis Crick, Brian Greene, David Byrne, George Martin, Yoko Ono, Neil Peart, Victor Wooten, Pete Townshend i Keith Lockhart, a ušla je u popis fakultetske literature na mnogim sveučilištima uključujući MIT, Dartmouth College, UC Berkeley, Stanford i Harvard.

Beskrajno poticajan, čudesan pregled, kakav je mogao dati samo duboko muzikalan neuroznanstvenik,“ pohvalio je kolegin rad Oliver Sacks.

Iako rasvjetljuje štošta, knjiga nam ne kvari užitak u glazbi nego samo produbljuje njezinu tajnovitost,“ prisnažio je David Byrne.

Levitinovu knjigu u nas objavljuje Vuković&Runjić, a preveo ju je Igor Buljan.